2007-02-15

La guerra de la farina

Font: El Punt

El renom dels carnavals de Godall va creixent, i l’Ajuntament, amb previsió, ha duplicat el nombre de tiquets per als àpats populars que cada any s’organitzen al voltant de la festa grossa dels carnavals.
Han passat dels 180 als 350 tiquets, així ho va explicar l’alcalde, Paco Miró, que recorda que es troben immersos en els tràmits per declarar els carnavals de Godall com a festa d’interès nacional i comarcal.
«Tenim constància que a finals del segle XIX ja se celebrava la festa del carnaval al nostre poble, una festa que ni tan sols es va aturar durant els anys de la dictadura», va argumentar Miró, que va explicar que juntament amb el Museu del Montsià ha encarregat un estudi de recerca sobre aquesta festa, un dels ingredients principals de la qual són les guerres de la farina. «A Godall antigament es produïa molt de blat i creiem que les guerres de farina van començar un any en què el blat anava molt barat», va explicar l’alcalde. El tret de sortida dels carnavals de Godall serà aquest divendres amb el pregó del rei Carnestoltes i una xocolatada. A les 12 de la nit hi haurà el primer ball de disfresses. L’originalitat d’aquest ball que ja s’ha convertit en tradició és que la gent disfressada treu a ballar els que no hi van. Les guerres de la farina es faran dissabte i dimarts de 4 a 7 de la tarda i els balls de disfresses seran divendres, dissabte, diumenge i dimarts a les 12 de la nit, al casal municipal.

Unos 6000 kilos de harina durante el Carnaval de Godall

Font: Diario QUE!

Cataluña entera se disfraza

Font: El Periodico

GODALL. La gran peculiaridad de las fiestas de la localidad del Montsià es la Batalla de la Farina o Farinada, que tiene lugar el sábado y el martes a las 16 horas en la plaza Major, con charanga incluida. Hay baile de Carnaval en el Casal Municipal los cuatro días (10 y una noche y 30, los cuatro). El domingo, a las 17 horas, desfile y carnaval infantil. Hasta el martes. www.godall.altanet.org y teléfono 977 738 018.

2007-02-13

CARNAVALS DE GODALL: Del 16 al 20 de febrer

Pitja damunt les imatges per augmentar
Font: www.godall.org





Godall 2 - Rapitenca B 1



Amposta i Alcanar ampliaran el nombre de contenidors soterrats per a la recollida selectiva

Més Ebre

Aquest nou sistema, gestionat pel Consell Comarcal del Montsià, s’iniciarà al final d’aquest mes


Amposta i Alcanar han sol·licitat al Consell Comarcal del Montsià més illes de contenidors soterrats per a la recollida selectiva.

Així, segons ha explicat el responsable de Medi Ambient de l’ens comarcal, Carles González, es crearan a Amposta tres noves àrees més. S’ubicaran al cementeri, a la zona del Pere Mata i al final del carrer Itàlia.

En el cas d’Alcanar, encara no s’ha decidit si l’ampliació serà de dos o tres illes més, en qualevol cas, ha dit González, totes s’ubicaran al nucli de les Cases d’Alcanar.

El responsable de medi ambient del Consell Comarcal del Montsià ha afirmat que la creació d’aquestes noves illes no suposarà un retard considerable en la posada en marxa del nou sistema de la recollida selectiva en aquestes poblacions, que s’espera que puga iniciar-se entre final d’aquest mes i principi del mes de març. Així, ja seran tres els municipis, si comptabilitzem la Ràpita, que disposen de contenidors soterrats.

Un cop s’acaben els treballs, Amposta disposarà de 45 illes de contenidors soterrats. A la capital del Montsià n’hauran una quarentena. La resta s’han instal·lat al Poble Nou, els Eucalipus, Balada i Faveret. El cost del projecte ascendix a 1,4 milions d’euros. En el cas d’Alcanar, s’han projectat una vintena d’illes, que suposen una inversió de 648.000 euros.

Actualment, també s’estan enllestint els treballs a la Sénia, Godall i la Galera i d’aquí dos o tres setmanes s’iniciarà la instal·lació dels nous contenidors a Ulldecona.

Apuesta por los productos ecológicos en el Montsià

Diari de Tarragona

Comencen els preparatius per celebrar les festes de Carnestoltes


La Veu de l'Ebre

2007-02-05

L'ametlla 2 - C.F.Godall 1 (jornada 19)

Surt a la venda el primer oli d'oliveres mil·lenàries catalanes


Diari de Tarragona

La família Porta Ferré comercialitzarà el fruit de fins a 200 arbres monumentals de la seva finca del Fondo de l'Arion, a Ulldecona

A les Terres de l'Ebre sobreviuen més de 1.500 d'oliveres monumentals, mil·lenàries i fins i tot bimil·lenàries. Uns 200 d'aquests exemplars es concentren a la finca del Fondo de l'Arion, situada a la falda de la serra de Godall, dins del terme municipal d'Ulldecona.

Els seus propietaris, la família Porta Ferré de la Galera (també al Montsià), han endegat en aquesta campanya la producció d'un oli exclusiu i certificat d'aquests arbres.
Sota la denominació «fruit d'oliveres monumentals» s'ofereix un oli verge extra de la varietat farga, la més antiga que hi ha. «Es tracta d'un oli rodó i compensat, tot i que no excessivament aromàtic», explica Lluís Porta.

Tot el procés de producció ha estat supervisat per l'entitat certificadora Norma Agrícola SL.
Ara, l'oli resta emmagatzemat al molí particular de la família, des d'on s'ha començat a embotellar i etiquetar amb la marca El Vilar, amb la que es comercialitzarà a mitjan febrer.

Es tracta d'una partida limitada de 250 ampolles de mig litre, que costaran al voltant de 12 euros. La presentació oficial d'aquest nou oli es farà en el marc de la Fira de l'Oli de Jesús, el darrer cap de setmana de febrer.

La iniciativa de la família Porta se suma a la ja en marxa a la zona del Baix Maestrat, a la veïna Comunitat Valenciana, on des de fa algunes campanyes es comercialitza l'oli de les oliveres mil·lenàries existents a municipis com Xert o la Jana.

Els clients de Caixa Tarragona escolliran enguany els projectes que hauran de rebre subvencions en el programa “Tu ajudes” de la Fundació

Tarragona Ràdio

El termini per a presentar propostes socials d’entitats sense ànim de lucre finalitza aquest dimecres. A partir del dia 1 de març es podrà votar per Internet o a través de les butlletes que rebran a casa seva els clients de l’entitat d’estalvis.

L’aportació per la convocatòria d’enguany és d’1 milió d’euros i els abonats a Caixa Tarragona podran decidir com es reparteixen i a qui van destinats els ajuts. El Director de la Fundació “Caixa Tarragona”, Xavier Bas, explica que la iniciativa és pionera a Catalunya i que es podrà millorar en properes edicions. Bas assegura que els projectes se sotmetran a la consideració dels clients. Els clients de Caixa Tarragona podran consultar el contingut dels projectes a la web “tuajudes.com”.

De moment, hi ha una seixantena de propostes que s’han fet arribar però s’espera que abans que acabi el termini la xifra es triplicarà. Els projectes han arribat de diferents punts de Catalunya. N’hi ha un de Tarragona relacionat amb la mediació inter-cultural al Centre Penitenciari de la ciutat i un de la Fundació Social del Raval de Barcelona vinculada amb infants i adolescents. També ha arribat una proposta de l’Agrupació de Música de Godall.

Els contenidors, pendents d’ampliació


La veu de l'Ebre

La posada en marxa dels nous contenidors soterrats d’Amposta s’ha ajornat unes setmanes més a petició de l’Ajuntament, que vol aprofitar per ampliar els punts de recollida amb la creació de tres noves àrees. En aquests moments les 42 illes de recollida repartides entre la ciutat, Poblenou i l’Eucaliptus ja estan enllestides i, de fet, ja podrien entrar en funcionament, segons assegura el responsable de Medi Ambient del Consell Comarcal, Carles González, que explica que la intenció era iniciar el servei després de les festes de Nadal. Els nous punts de recollida s’estan fent al carrer Amèrica, al costat del centre Pere Mata, al carrer Itàlia i a la nova zona en urbanització del Cementiri Nord.

En el conjunt del Montsià, González assegura que “el 70% de l’obra ja està feta i confiem que al maig ho tindrem tot acabat”. De fet, Sant Jaume d’Enveja, Godall i Alcanar ja han acabat les obres, aquesta setmana han començat a la Sénia i la que ve ho faran a Ulldecona.

El servei ja fa quatre mesos que funciona a Sant Carles de la Ràpita, on la millora de la recuperació de residus ha permès disminuir en un 19,9% el volum del rebuig, les deixalles que no es poden reciclar. Des del Consell apunten que l’inici avançat del servei a la Ràpita ha permès “solucionar problemes que no prevèiem als altres municipis”. En aquest sentit, un dels principals problemes inicials van ser el de les males olors provocades per la calor i les pluges que hi va haver al setembre i que s’ha resolt col·locant desguassos en punts d’acumulació d’aigua de pluja a la zona dels contenidors.