2006-06-29

Protegiran la mar del Delta

Font: Diari de Tarragona

Medi Ambient accepta les al·legacions i inclourà la franja marítima del Delta, on es projecta un parc eòlic, a la Xarxa Natura 2000. La raó: assegurar la conservació de la gavina corsa.

«Nosaltres ens inclinem per acceptar les al·legacions que demanen l'ampliació de la zona marina, per aconseguir una major protecció de l'hàbitat i les espècies. Punt».

Amb to rotund, el director general de Medi Natural, Ramon Luque, comunicava dilluns al vespre la imminent decisió del departament de convertir en espai de la Xarxa Natura 2000 la franja marítima de davant del Delta. En aquest indret l'empresa Capital Energy pretén ubicar-hi una central eòlica de 144 aerogeneradors.

La mesura no significa que sigui impossible construir la central eòlica -Luque va recordar la necessitat d'ajustar-se a les quotes eòliques aprovades pel Govern-, però els requisits que haurà de complir la promotora s'incrementaran considerablement.

La construcció del parc eòlic es considera, doncs, «molt difícil, però no impossible», segons Luque. Medi Ambient és conscient que difícilment és compatible un parc eòlic amb una zona marítima protegida.

La protecció obeeix a l'interès del departament d'ampliar especialment l'hàbitat de la gavina corsa, espècie catalogada de conservació prioritària a nivell europeu i que al Delta concentra més del 60 per cent de la població mundial.

Les al·legacions presentades per l'entitat conservacionista Seo BirdLife i assumides per la plataforma Salvem la Mar de l'Ebre, denunciaven l'alt risc que les aus col·lidissin contra els aerogeneradors en les seves rutes migratòries, l'afectació associada a la pèrdua d'un hàbitat i d'una zona important d'alimentació, i la protecció especial que requereix la gavina corsa.

Alts càrrecs del departament, reunits a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa per exposar les directrius de la Xarxa Natura 2000, van assegurar que abans d'acabar el mes de juliol s'aprovaria definitivament.

La directrius de la Xarxa Natural 2000 no impediran l'activitat agrària i ramadera a les Terres de l'Ebre, segons el Departament de Medi Ambient. Es protegirà aquells indrets on hi hagi espècies faunístiques que necessitin una atenció especial, com per exemple l'àliga cuabarrada o la tortuga mediterrània.

Dins el llistat d'espais de muntanya litoral (serres de Montsià, Godall, Cardó-Boix, i Tivissa-Vandellòs-Llaberia) es regularà la concentració parcel·lària, les activitats extractives, i les noves concessions d'aigua. S'admetrà el regadiu sempre que no comporti una intensificació dels cultius d'arbres fruiters i no afecti hàbitats crítics de l'àliga, la tortuga o les àrees agrícoles incloses en el conreu cerealístic de secà del Montsià.


Més informació de l'Avanç de directrius per a la gestió dels espais de la xarxa Natura 200 (amb format PDF)