2006-11-10

Uns 4.ooo pagesos volen regar amb l'aigua del canal Xerta-Sénia

Font: Diari de Tarragona

Davant l'inici de les primeres obres del regadiu Xerta-Sénia i la recent mobilització de la PDE contra el projecte, el Departament d'Agricultura (DARP) i la Comunitat General de Regants van voler deixar clar ahir la viabilitat i l'estat del projecte, així com 'l'ampli suport amb què compta entre el sector primari del Baix Ebre i el Montsià'.

Segons va explicar el president de la Comunitat, Lluís Cortiella, el regadiu té el vistiplau explícit d'uns 4.000 pagesos, propietaris d'11.571 hectàrees de les 16.480 que recull el projecte. «Això és el 70 per cent de la superfície prevista de reg, quan per tirar endavant un regadiu se necessita només el 50 per cent», assegurà.

Amb tot, aquestes dades es basen en una enquesta feta entre els propietaris de la zona l'any 2000. El nombre final de regants que s'adherirà al projecte dependrà, en bona mesura, del preu que hauran de pagar, uns costos que es concretaran en un termini màxim de sis mesos, segons admet Cortiella, «i seran assumibles per als regants, sobretot pel que fa a la superfície destinada al reg de suport».

D'aquesta manera, els regants volen desmentir un dels arguments de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que s'oposa al projecte per considerar la infraestructura un transvasament encobert a Castelló, i assegura que no existeix un cens clar dels regants.

Anar guanyant adhesions

Tant des del DARP com de la Comunitat, es confia arribar al cent per cent de la superfície prevista de regadiu, a mesura que aquest es vagi posant en marxa. «És el que ha passat a la major part dels regadius i el cas més recent és als Freginals. Es va partir de 375 hectàrees regables i els pagesos s'hi han anat incorporant, fins a arribar a les 514», explicà Cortiella.

Pel que fa a les finques de la zona que ja disposen de concessions, a través de pous de reg, es donarà l'opció d'incorporar-se o no a la Comunitat i la concessió del Xerta Sénia.

Les primeres obres del regadiu del Xerta- Sénia està previst que comencin a finals d'enguany o principis del 2007. Corresponen al primer tram del canal, que compta amb un pressupost de 9,117 milions d'euros.

Regs de Cataluna SA (Regsa) també ha licitat l'assistència tècnica de control de qualitat de les obres, captació, impulsió i canonada d'impulsió; s'han redactat els projectes de captació i impulsió, i estan en redacció el pla director i el projecte de xarxa primària i xarxa de distribució del primer sector, corresponent a Xerta i Aldover.

Segons les previsions de l'Administració, l'aigua pot arribar als camps d'aquesta zona el 2008.