2010-02-20

El carnaval no té rival

Font: El Punt

Les baixes temperatures no van aconseguir atemorir ni el públic ni la gent de les comparses

Puntual i desafiant el fred, la rua de carnaval de Tarragona va sortir ahir a la tarda amb una trentena de comparses i cap a quatre mil participants des de l'avinguda Ramon i Cajal. El fred no va aconseguir atemorir el públic, que va omplir els carrers de tot l'itinerari marcat fins a la rambla Vella. Tampoc les baixes temperatures no van ser cap obstacle per a la setantena de colles reusenques, que van ballar de valent a la rua de la tarda i va congregar molt de públic a la zona del passeig de Misericòrdia. Valls, Torredembarra i Cunit van ser altres poblacions que tampoc no van faltar a la cita, igual com tampoc els veïns del Godall, que van participar un any més en una batalla de farina que va emblanquinar el poble. Avui, la gresca continua.
El termòmetre marcava sis graus en el punt de partida de la rua. Encara era de dia, però la sensació de fred s'accentuava a causa del vent moderat. Però ni així, els protagonistes de l'espectacle no van renunciar a les seves previsions, treballades amb molta anticipació per a aquesta rua de l'artesania. S'hi van veure dissenys molt sofisticats com els de la comparsa Disc 45 o els de La Ballaruga. El carnaval no té rival. Ni la crisi ni un hivern rigorós no han pogut aturar les ganes de gresca i de sàtira dels participants.
En general, hi va haver vestuari de poca roba, però molt elaborat, melic enlaire i cama destapada. A més d'un se li feia difícil dissimular els tremolors de fred.
Aquest any, en la capçalera de la rua amb ball de Diables, el drac, el bou i la Víbria, Tarragona es reivindicava com a capital. Darrere seu, cap a trenta comparses amb algunes al·lusions a la prohibició de fumar o altres de més punyents com la que presentava l'Associació de Veïns de l'Av. Maria Cristina: «La Chartreusse torna a Tarragona», titulaven. En el detall del seu missatge s'hi podia llegir: «La bodega: pàrquing Jaume I. Oficines: Banc d'Espanya. Botiga: segon pis del Mercat Central. Magatzems: la Savinosa i la Tabacalera. Exportacions: l'aeroport de Tarragona-Constantí. Representant per a la vegueria de Tarragona: Sr. Ernest Benach. Tel. 198 69 69».
Tampoc no hi van faltar les coreografies d'època a l'estil de Maria Antonieta o d'altres de més ancestrals que recordaven el període dels inques. I en els temes de més actualitat no n'hi podia faltar un de ben polèmic que s'exposava en aquest titular: «La grip A, un gran negoci», mentre un grup de metges i infermeres, que precedia una colònia de microbis, intentava injectar una dosi de la vacuna a tothom qui no parava compte.
L'espectacle de ploma i color es va mantenir al capdavant de tot en el carnaval de Tarragona, per damunt de la sàtira i de la ironia, com ho van demostrar els de l'escola de salsa Salaburu o els Amics de la Part Alta. Tots, aquests i els altres, van desfilar a ritme de música llatina, o de versions electròniques de cançons que ja són clàssics. Tots, sense perdre el pas i fent autèntiques exhibicions de ball molt assajades, van deixar de banda els complexos perquè en una nit com aquesta no hi ha prejudicis que valguin.
Després de més de dues hores ja havien sortit totes les carrosses del punt d'inici. El seguici del Rei i la Reina tancaven la rua i arribava el torn per als més petits, que també volien entrar en acció tot i que alguns ja havien claudicat sense haver entrat en calor. La temperatura havia baixat dos graus més.