2013-02-22

L'alcalde de Godall creu que la llei de l'administració que impulsa el PP reobriria la porta al caciquisme

Paral•lelament ahir,la Generalitat anunciava,entre altres mesures, ,que la representativitat institucional a nivell comarcal es limitarà al ja existent Consell d’Alcaldes o que es potenciarà la fusió voluntària de municipis .
(EbreTV/ACN/J.Roig).-Els socialistes ebrencs traslladaran als plens municipals el rebuig a l’avantprojecte de llei aprovat pel govern del PP de racionalització de l’administració pública, ja que consideren que retalla totes les competències als ajuntaments i que no té en compte el fet que són l’administració més propera als ciutadans.
L’alcalde de Godall ,Francesc Miro deia ahir que “El govern del PP no creu amb els ajuntaments petits i buida de competències a les administracions locals amb un suposat estalvi que en realitat serà un increment de despesa per a la ciutadania, que haurà de desplaçar-se per resoldre els seus problemes”.
El secretari d’Acció Política del PSC de l’Ebre i alcalde de Godall, Francesc Miró, també ha desmentit que els ajuntaments no prestin els serveis de manera eficient, quan “estem racionalitzant la despesa i pràcticament tots els ajuntaments petits tancarem els exercicis amb les balances equilibrades o superàvit”.deia.
Els socialistes també consideren molt greu l’anunci que els càrrecs electes dels ajuntaments de menys de 1.000 habitants no rebran cap tipus de remuneració econòmica. “Al nostre entendre -denunciava Miró- aquesta és una decisió que allunya a les classes treballadores del servei públic i que faria  que només poguessin ser regidors i alcaldes aquells que tinguin qui treballi per a ells o que ho tinguin com un passatemps, amb la preocupació que pugui ser un retorn al caciquisme”.
L’ alcalde de Godall feia aquestes declaracions el mateix dia en que la vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Governació, Joana Ortega, anunciava  que la Llei de governs locals que prepara el seu departament inclourà “l’extinció de més d’un miler de càrrecs públics” relacionats amb el món municipal. Sense concretar en excés quin tipus de llocs s’eliminarien, Ortega si que avançava  que, per exemple, la representativitat institucional a nivell comarcal es limitarà al ja existent Consell d’Alcaldes o que les poblacions amb menys de mil habitants “veuran delegades algunes competències a les comarques de manera automàtica esdevenint els Consells Comarcals  “l’ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomuncada”.
De la mateixa manera, la llei establirà la “creació d’un programa de fusió voluntària de municipis, que haurà de determinar en quins casos és aconsellable la fusió per criteris històrics, geogràfics, econòmics o demogràfics i quines mesures s’establiran per fomentar aquesta fusió”.
Amb aquesta i altres mesures incloses en la Llei que ha assegurat que està a punt d’arribar al Parlament, la vicepresidenta preveu que l’administració catalana s’estalviarà “entre 1.000 i 1.100 milions d’euros anuals”.