Presentació

El poble de Godall: 
Vista de Godall desde les escoles



Morfologia urbana.

El poble de Godall (168 m. d'altitud) és situat en una fondalada, solcada pel barranc de la Caldera, i als vessants propers.

El nucli més antic es formà darrere l'església. A poc a poc van anar sortint altres petits veïnats o agrupacions de cases (Vila-llarga, l'Arraval…) que a la llarga van arribar a ajuntar-se i formaren la població actual. El nucli urbà restà definitivament estructurat quan es va cobrir, amb una volta de més de 400 m. de longitud, el barranc de la Caldera al seu pas pel poble.

L'església parroquial de Sant Salvador és un edifici d'un gòtic tardà de notable harmonia interior.



Activitats culturals:

El poble té un important dinamisme respecte al nombre d'associacions i activitats culturals i esportives.

La més antiga és la Societat de Caçadors Sant Salvador que vetlla entre altres activitats per la conservació de la fauna al nostre terme.

Posteriorment iniciaren la seva activitat l’associació de Pares que organitza contiguament actes culturals i esportius per als més petits, l’Agrupació Musical de Godall que ha permès als joves retrobar-se amb el mon de la cultura musical, la solfa, els concerts i les cercaviles i fan de la Banda de Godall la principal ambaixadora del poble arreu de l’estat.

Les més recents en el temps han estat l’associació de Mestresses de Casa Santa Àgueda que ha portat aire fresc amb l’organització de cursets i activitats de lleure, i el Moto Club de Godall, una recent associació que agrupa a tots els amants de les dues rodes.
Els interessos dels jubilats també son defensats per dos organitzacions d'àmbit provincial.

Godall, sempre ha tingut una gran afició al futbol, prova d'això és que el Club de Futbol Godall té un nombre de socis molt important respecte a la població total. El Club de Futbol Godall competeix a la categoria de quarta catalana, i fins i tot ha disposat temps enrere d'equip de futbol base.

Vista de Godall desde Tosquella

Festivitats:

El 6 d'agost  festa patronal de Sant Salvador, es celebra la festa major, en la qual es fan (com és tradició a la comarca), correbous, bou capllaçat, ball, menjades de germanor, concursos, cercaviles, concerts, etc.





Guerra de la Farina (Carnestoltes)
Godall, té una tradició indiscutible en quant a la celebració del carnestoltes (Carnaval), mantinguda fins i tot durant la prohibició de la festa, i és tradició no solament el ball de disfresses, sinó també la batalla de la farina.









Petit fragment de notícia del Diari de Tarragona referent als carnavals de Godall:
Si algún pueblo del Baix Ebre y Montsià tiene larga tradición carnavalesca, éste es Godall. En este pequeño municipio del Montsià, el Carnaval se ha celebrado toda la vida. Sólo dejó de celebrarse en los años de la guerra civil. Una vez acabada la guerra nadie pudo impedir que siguieran celebrándose con más o menos libertad. El de Godall es el Carnaval más peculiar de las comarcas del Ebre. Tiene dos características muy singulares. Una es que en él no hay batallas de confetti ni de serpentinas. Los participantes tiran harina. Este año se calcula que se lanzarán unos 15.000 kilos. Desde hace días, la gente está 'amasando' la guerra.