2012-05-31

Els pobles celebren la recuperació de la seva identitat però no la pèrdua

font: La Malla

L'alcalde de Freginals (Montsià), Josep Roncero (CiU), reconeix que els pobles petits han de mancomunar serveis però sense perdre la seva identitat

L'alcalde de Freginals (Montsià), Josep Roncero (CiU), reconeix que en una situació econòmica com l'actual els pobles petits han de compartir serveis però no està d'acord amb la proposta de l'Estat d'eliminar els ajuntament de menys de 20.000 habitants. "En tot cas, el que cal és mancomunar, cosa que ara es fa a través dels consells comarcals, però no perdre la identitat. Els pobles celebren la recuperació de la seva identitat però no la pèrdua", ha dit Roncero en una entrevista a lamalla.cat, on ha explicat quina és la identitat de Freginals, "un poble rural acollidor, de caràcter educat i amable, treballador, de feina ben feta, amb fortes inquietuds culturals i musicals, lliurat al camp amb cos i ànima, i a la natura, net i curós de les cases, dels carrers, del poble i del camp, que sempre té les portes obertes per aquells vianants que ho necessiten".

Freginals, amb només 449 habitants, és el municipi més petit del Montsià. Com és la tasca d’alcalde en un poble tan petit?
És una tasca de vint-i-quatre hores. El despatx no s’acaba amb els límits de les quatre parets de l’Ajuntament.

Quina és la composició de l’Ajuntament?
Set regidors: tres de CiU, tres d'IPM i un del PSC.

Quina és la situació de les arques municipals?
Sanejada.

Des de l’Estat s’ha proposat eliminar els ajuntaments més petits, vostè què en pensa?
En tot cas, el que cal és mancomunar serveis, cosa que ara es fa a través dels consells comarcals, però no perdre la identitat. Els pobles celebren la recuperació de la seva identitat quan aquesta circumstància es produeix, però no la pèrdua.

Freginals forma part de la Mancomunitat Taula del Sénia. Quins serveis comparteixen?
És una institució de resultats molt positius: camins, contractacions temporals, ajuts diversos… Però actualment estem patint l’efecte de les retallades de les diferents administracions.

Quina és la principal activitat del municipi?
L’agricultura: cítrics, oliveres, fruitals… Tenim la satisfacció d’afirmar que l’oli de Freginals és un dels millors del mercat, fonamentalment pel sistema artesanal de recol·lecció.

Han patit robatoris al camp?
Sí, no som una excepció, al camp i al poble, i fins i tot hem patit robatoris amb força. Estem contents del servei policial dels Mossos d’Esquadra, que fan més del que poden, però actualment les circumstàncies d’inseguretat haurien d’obligar-nos a augmentar les penalitzacions dels delictes de manera que arribessin a ser exemplaritzants.

Han pensat altres activitats per impulsar l’economia a banda de l'agricultura?
Afavorir les activitats turístiques que ens brinda al nostre poble. La naturalesa, l'orografia, viure de cara al Montsià, a la serra de Godall i a la vall. El senderisme, que et condueix a descobrir, gaudir i admirar les nombroses construccions de pedra en sec i aprofitar que el nostre poble és un dels que en disposa més a les Terres de l’Ebre, barraques, marges, camins, cocons… La proximitat de la mar i de la muntanya; la contemplació dels paisatges, des dels nostres abundants turons, tant de la plana deltaica, com de la mar, de les muntanyes o de les planes; les oliveres mil·lenàries…

Quins serveis troba a faltar al municipi?
Les nostres limitacions són les habituals d’un poble menut, però tenim la satisfacció d’afirmar que disposem de bons serveis sanitaris, escolars, d’atenció a la gent gran, instal·lacions i serveis diversos, que estem potenciant el que podem. Una de les carències, que ara intentem solucionar, és, encara que sembli estrany, el no disposar durant molts anys, per diferents motius, de llocs on poder edificar habitatges. Cal dir, com a circumstància favorable, que estem molt prop de poblacions grans i molt ben comunicades.

Quins atractius té Freginals?
Freginals és un poble de llarga història: la seva carta de població és de l’any 1283. En són testimoni pous del segle XIV, l’església del segle XVIII, l’edifici de l’Ajuntament, però també el fet que la gent de Freginals ha sabut crear i mantenir la forma i l’esperit de poble rural acollidor, de caràcter educat i amable, treballador, de feina ben feta, amb fortes inquietuds culturals i musicals, lliurat al camp amb cos i ànima, i a la natura, net i curós de les cases, dels carrers, del poble i del camp, que sempre té les portes obertes per aquells vianants que ho necessiten. I per a la xicalla gaudir dels carrers: "Mare, puc anar a jugar al carrer?", "Mare, a mi no m’agrada la ciutat, perquè a ciutat no n’hi ha de carrers…", deia un infant que passava llargues temporades a ciutat…

Fa ben poc Freginals va ser reconegut per la seva bona gestió en la recollida selectiva, oi?
Històricament, ha estat una constant de Freginals: ser un poble net, fins i tot quan no es disposava del servei d’aigua corrent. En la dècada dels cinquanta i dels seixanta, en què es donaven premis provincials, ja en vam rebre, la qual cosa parla molt positivament de la gestió dels seus habitants, especialment de les dones.