2008-04-10

Aprovat el Pla d'emergències per contaminació aigües avall de Flix

Font: La Veu de l'Ebre

El govern ha aprovat aquest dimarts el Pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) d'emergències per episodis de contaminació a l'Ebre aigües avall de l'embassament de Flix. Aquest pla específic de protecció civil està associat a l'elaboració del Projecte constructiu per a l'eliminació de la contaminació química en l'embassament de Flix, que durà a terme el ministeri de Medi Ambient, i que té com a objectiu l'eliminació de la contaminació acumulada procedent dels abocaments de la fàbrica d'Ercros, situada al marge dret de l'embassament, al llarg de més de cent anys d'activitat.

Les actuacions principals que preveu el projecte constructiu consisteixen, fonamentalment, en la retirada dels sediments contaminants, mitjançant un dragatge; el tractament d'aquests en una planta de depuració, situada dins del recinte de la fàbrica, i el seu posterior trasllat a un abocador, mitjançant una cinta transportadora. Totes aquestes tasques originen un risc de possible contaminació de les aigües del riu Ebre, des de l'embassament de Flix fins a la desembocadura. Per això el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, a través de la direcció general de Protecció Civil, han elaborat aquest pla, com a instrument operatiu per poder fer front a les situacions d'emergència que es puguen produir i que puguen tindre l'origen en els sediments contaminants de l'embassament esmentat.

El Pla estableix les mesures que s'han d'adoptar per garantir, sobretot, el subministrament d'aigua de boca a tota la població i de reg a la zona que utilitza l'aigua de l'Ebre. En funció de l'anàlisi de risc d'aquest pla, s'han identificat diferents motius d'inclusió d’un municipi en la zona d'influència, als quals el pla obliga o recomana realitzar un pla de protecció civil municipal.

En total són 62 els municipis que estan obligats a elaborar de forma urgent el pla d'emergència específic municipal, abans de l'inici de les operacions d'extracció dels residus són: del Baix Camp, l'Albiol, Almoster, Cambrils, Maspujols, Castellvell del Camp, Reus, Riudoms, la Selva del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp i Vinyols i els Arcs; del Montsià, Alcanar, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja; del Baix Ebre, l'Aldea, Aldover, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta; de la Ribera d'Ebre, Ascó, Benissanet, Camarles, Camarles, Deltebre, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Rasquera, Vinebre, Móra d'Ebre i Móra la Nova; del Tarragonès, Altafulla, Constantí, Creixell, els Pallaresos, Perafort, Roda de Berà, Salou, la Pobla de Mafumet, Tarragona, Torredembarra, Vilallonga del Camp, Vila-seca i el Morell; del Baix Penedès, l'Arboç, Cunit, Vendrell i Calafell; de la Conca de Barberà, Blancafort, Montblanc, Sarral i Solivella; de l'Alt Camp, Garidells, Pla de Santa Maria, Vallmoll i Valls; de la Terra Alta, el Pinell de Brai.

D'altra banda, catorze municipis tenen la recomanació de fer-ho: de les Garrigues, Bellaguarda, Bovera, Granadella, Junocosa i Torms; del Baix Ebre, Benifallet; del Montsià, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Santa Bàrbara, Ulldecona i Masdenverge; de la Ribera d'Ebre, Tivissa i la Torre de l'Espanyol.

La direcció general de Protecció Civil ha considerat la possibilitat de contractar l'elaboració dels plans municipals com a suport als municipis obligats. El cost d'aquesta contractació s'estima en 102.892 euros, i és previst que en unes setmanes se signe un conveni per al seu cofinançament al 50% a través d'un acord entre la mateixa direcció general de Protecció Civil i l'empresa estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas SA (Acuamed), dependent del ministeri de Medi Ambient, que és el responsable de les obres de descontaminació de l'embassament.