2010-09-21

Descobertes dues noves figures al conjunt d’art rupestre d’Ulldecona


Font: Diari de Tarragona

Es tracta de dues cabres d’estil naturalista, que han sortit a la llum després d’uns treballs de neteja a l’abric IV, conegut com la Cova Fosca

El conjunt d’art rupestre d’Ulldecona s’ha incrementat amb dues noves figures de gran valor. Uns treballs de neteja duts a terme a l’abric IV o Cova Fosca han tret a la llum dues cabres, d’entre quatre i cinc centímetres, que se sumen a la resta d’escenes de caça i de rituals que conformen les pintures, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La cova on s’ha produït la troballa és una de les més accessibles de les nou que conformen el conjunt d’art rupestre llevantí de la serra de Godall, a tocar de l’ermita de la Pietat. Els experts donaven per perdudes les figures que s’hi havien documentat als anys 70, ja que les parets estaven ennegrides pel foc i malmeses pels molts grafits i pintades realitzats durant anys a la cova, abans de la seva protecció. Però la neteja duta a terme amb un sistema novedós ha permès recuperar-ne dues, «d’estil naturalista però diferent al de l’abric principal, i molt fàcilment distingibles», segons comenta el director del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, Agustí Vericat.

El projecte s’ha realitzat gràcies a un conveni entre La Caixa i el Departament de Cultura per a la recuperació del patrimoni a Catalunya. A Ulldecona s’han destinat 60.000 euros, els quals han permès finançar uns treballs en els que va participar el passat mes d’agost un equip de 7 persones, coordinat per l’arqueòleg Eudald Guillamet. «Pensem que hi poden haver noves troballes en una segona fase dels treballs, prevista per a l’any vinent»,afirma l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

Entre les obres realitzades al conjunt aquest 2010 destaca també l’adequació de la sendera i dels accessos als abrics. Per contra, encara resten pendents els resultats del treball que ha de permetre la datació científica de les pintures, iniciat l’any passat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes). Inicialment, s’ apunta a una antiguitat d’entre 5.000 i 8.000 anys, però s’està a l’espera de l’anàlisi de les mostres enviades als Estats Units.

Portes obertes

El centre d’interpretació de l’art rupestre d’Ulldecona celebrarà una jornada de portes obertes el proper 12 de setembre, coincidint amb la diada a l’ermita de la Pietat.

La jornada no inclourà visites guiades a l’abric I, on s’ha habilitat una plataforma per facilitar-ne l’accés. Aquest fet, juntament amb la consolidació del turisme japonès i les estades d’escolars, ha fet incrementar aquest any un 25 per cent les visites al centre i el conjunt rupestre (que al 2009 es van situar en les 2.500).