2015-04-08

La tarragonina Laia Serret guanya el premi 'el català pel món'


Laia Serret guanya el premi ‘El català pel món’, que atorga Godall Edicions. Aquesta tarragonina és llicenciada en Filologia Catalana i té estudis literaris per la Universitat de Barcelona. Fa un any i mig que viu a Szeged, a Hongria, on fa de professora de català. 
En una entrevista a Tarragona Ràdio, ha agraït un premi, que és també un reconeixement als que treballen per la llengua i la cultura catalanes a l’exterior.
Ha guanyat el reconeixement amb un text on relata la singularitat de la ciutat hongaresa que l’acull, una de les més atractives i singulars del país.
Ha recordat com a l’Escola de Lletres de Tarragona, va prendre el primer contacte amb l’art d’escriure. 
Diu que a Hongria es pot estudiar català en tres universitats, uns estudis que van impulsar els propis hongaresos fa més de 40 anys. 
A la Universitat on treballa els estudiants poden fer tota una especialització en Estudis Catalans, amb una formació molt completa: es fan cursos de llengua però també de literatura contemporània, literatura medieval, cultura i història. 
Serret assegura que l’hongarès és una llengua molt melòdica, amb 14 vocals, i que costa d’entendre la primera vegada que aterres al país, ja que els seus orígens no tenen res a veure amb el català.
El 2013 vaig sol·licitar la feina a Hongria, vaig demanar Szeged perquè li atreia la idea de viure en un país del tot desconegut per ella.

Reconeix que un dels moments més divertits del curs ha estat fer cagar el tió als alumnes universitaris.