2016-09-29

Liberisliber: el plaer de descobrir llibres

font: Núvol.com



Aquest cap de setmana, Besalú tornarà a convertir-se en la capital de les editorials independents amb la celebració de la fira Liberisliber, que en aquesta edició comptarà, entre altres reclams literaris, amb la presència estrella de Fernando Arrabal, però també amb la participació de prop de 50 editorials. Us en presentem algunes per fer un tast del que trobareu a la ciutat garrotxina dissabte i diumenge.  

Liberisliber 2016


L’any 2010, un grup d’amics es van ajuntar per inventar-se un aparador de llibres i donar a conèixer petites joies literàries literalment desconegudes. I van crear una fira, que es va dir –i es diu, i que duri– Liberisliber, que en llatí vol dir “el llibre que et farà lliure”. Dirigida per Miquel-Àngel Codes, és una aposta per les editorials independents, pels escriptors al marge de la propaganda. Una aposta arriscada, parlant en plata. I a Besalú. “Hi arriba el tren, a Besalú?”. No, hi arriba gent amb ganes de descobrir llibres. Cada any una mica més. I fins avui.
Editors, escriptors, poetes, traductors, rapsodes, músics, visitants i curiosos. Durant un cap de setmana, Besalú acull una munió de còmplices de l’edició independent; els que tornen i els que hi arriben per primer cop. Aquest any, hi haurà un total de 48 editorials, provinents d’arreu de Catalunya però també del País Valencià, de Mallorca, de Saragossa i de Madrid, un grapat de les quals integren l’Associació d’Editors Independents Llegir en Català, que presentarà novetats com Algú com tu (Roald Dahl), 996 (Josep Torrent), Llampecs (Jean Echenoz), El pes fals (Joseph Roth) o l’Antologia de contes de David Foster Wallace, entre d’altres. Pel que fa a la resta d’editorials, hem parlat amb cinc d’elles perquè ens expliquin què exposaran a Liberisliber.

Godall Edicions

Editorial creada l’any 2011. El seu nom, Godall, és el d’una població del Montsià amb la qual la seva impulsora, Matilde Martínez, se sent molt lligada. A Besalú hi exposaran tots els seus llibres (de poesia i de narrativa, en català i en castellà) i les novetats d’aquesta temporada: L’arquitectura del conte, d’Isidre Grau i Celebració, del poeta gallec Gonzalo Hermo, en edició bilingüe. També presentaran Petites històries de banquets (en català i en castellà), un recorregut per diversos banquets famosos del món de la filosofia, l’art, el cinema i la literatura, i Enlloc, mai, un llibre de contes de l’escriptor basc Iban Zaldua. Matilde Martínez explica que, “per a les petites editorials independents, aquest tipus de festivals literaris són imprescindibles perquè ens permeten fer-nos visibles”; un espai idoni per a la formació de sinergies.