2017-02-06
2017-01-17
Godall Blog - Publiquen un llibre sobre l'ús del paper moneda al Montsià durant la Guerra Civil
font: Diari de Tarragona
L´investigador Joan B. Beltran Reverter i el col·leccionista Julio Allepuz signen un estudi sobre l´ús de bitllets i vals per part d´ajuntaments, sindicats i comerços de la comarca durant la Guerra Civil.
Un investigador local i un col·leccionista filatèlic han unit esforços per obrar una investigació sobre l’ús del paper moneda durant la Guerra Civil al Montsià. Porta per títol El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939) i l’ha editat Onada Edicions. Una exposició itinerant amb els bitllets i vals emesos complementa l’obra.Durant els primers mesos de guerra, l’atresorament de la plata en mans de particulars i del govern republicà i la retirada del metall usat en les indústries de guerra, va provocar la desaparició de la moneda fraccionaria. A l’octubre del 1936, la Generalitat de Catalunya va dotar als ajuntaments de la potestat d’emetre moneda de petits valors de curs legal, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals.
Redactat per l’estudiós canareu Joan B. Beltran Reverter, el projecte neix arran de la publicació d’un llibre similar sobre el paper moneda a la Terra Alta.
Van col·laborar en la seva edició i això els va fer pensar que seria interessant iniciar la mateixa investigació a la seva comarca, el Montsià. El destacat col·leccionista de filatèlia, numismàtica i notafília de la Sénia, Julio Allepuz, disposava de la col·lecció.
Aprofitant la commemoració el 2016 dels 80 anys dels consells comarcals, Beltran va decidir activar la recerca. «No volia que fos un catàleg del paper moneda, volia aprofitar aquest recurs per donar a conèixer el dia a dia dels veïns del Montsià en aquells anys convulsos de Guerra Civil».
L’investigador ha consultat l’Arxiu de la Guerra Civil a Salamanca, la Causa General i els arxius locals, entre altres. Amb tot, la recerca s’ha topat amb dificultats com la destrucció o incendi de l’arxiu de la Sénia o la desaparició de bona part de l’arxiu de Santa Bàrbara.
El llibre aborda les emissions als onze municipis del Montsià: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, la Galera del Pla, la Ràpita dels Alfacs, la Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià (avui Santa Bàrbara). Sant Jaume d’Enveja pertanyia a Tortosa.
Van ser diversos els organismes que van emetre paper moneda. En primer lloc els ajuntaments, amb el format de bitllets. En segon terme, els sindicats –sobretot CNT i UGT–, col·lectivitats i cooperatives de consum que van emetre vals moneda. I en tercer lloc, els comerços.
Beltran entén que el llibre pot ser útil per divulgar a les escoles el coneixement imprescindible dels anys de la Guerra Civil des d’una perspectiva atractiva.
L’exposició es pot visitar fins al 29 de gener al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta. Al mes de febrer la mostra viatjarà a Ulldecona, a l’abril a Alcanar, al maig a Santa Bàrbara i al juny, a Masdenverge.
Futurs mestres col·laboren en els projectes de cooperatives escolars de Rasquera i Godall
font: Aguaita.cat
Amb l'objectiu de promoure conductes de col·laboració entre els alumnes de primària i donar eines als futurs docents que es formen a la universitat.
El departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) s'ha involucrat d'una manera directa en la creació i la coordinació de dos projectes de Cooperativa Productiva Escolar (COPROES) en dos escoles rurals de les Terres de l'Ebre: Les Eres de Rasquera i Sant Salvador de Godall. En el cas de Rasquera és el segon curs consecutiu que la URV participa en este projecte que forma part del Programa Emprendre en la Meva Escola (EME), impulsat per la Fundació del Món Rural.
"Estes escoles no donaven l'abast a l'hora de planificar i desenvolupar les reunions i activitats de la cooperativa escolar i el que hem fet des del Campus Terres de l'Ebre de la URV és aportar estudiants que els donen suport al mateix temps que aprenen", explica la professora del departament de Pedagogia de la URV Míriam Segura. Així quatre alumnes del grau d'Educació Primària de la URV del Campus Terres de l'Ebre a través del projecte d'aprenentatge servei de la URV desenvolupen tasques setmanals a l'escola de Rasquera i dos més a l'escola de Godall.
"Són alumnes de segon curs i este és el primer contacte directe que tenen amb escolars i docents", apunta Segura. Les seues funcions són les de planificar les reunions amb els alumnes del centre, des de P-3 fins a Cicle Superior, establir, en col·laboració amb ells quin seran els productes que s'elaboraran per vendre a les fires locals i a quins preus, i coordinar els tallers per fabricar-los. Es tracta de competències que els estudiants de la URV treballen en les assignatures d'Ensenyament i Aprenentatge de les Matemàtiques i Ensenyament i Aprenentatge de l’Expressió Visual i Plàstica.
El curs passat els alumnes del col·legi de Rasquera van elaborar marcs de fotos, posancxcotes i imans de fang, posallapis, clauers i espelmes aromàtiques, entre d'altres, que van vendre per Sant Jordi i la Fira de Rasquera.
L'objectiu del projecte de cooperativa escolar COPROES és difondre la cultura emprenedora entre els xiquets, així com conductes i actituds de col·laboració, coordinació i responsabilitat, i donar-los també eines per superar conflictes i resoldre problemes. En el cas dels estudiants de magisteri de la URV és la seua primera presa de contacte amb l'escola real, amb alumnes i docents actius, i el seu dia a dia. Des de la URV es busca ampliar esta col·laboració a d'altres escoles del territori, ja que hi ha més estudiants interessats que no pas oferta existent.
Godall Blog - Hisenda envia drons per investigar els immobles d'aquests municipis catalans
font: Catalunya Diari
Les il·legalitats més comunes solen ser jardins, piscines o aparcaments sense declarar.
El Ministeri d'Hisenda ha descobert en els drons
el perfecte aliat per rastrejar habitatges irregulars. Només l'any
passat, ja es van detectar més d'1,7 milions d'immobles irregulars, una
enorme xifra que es veurà ampliada durant els mesos vinents, quan els
drons recorrin un total de 1.272 municipis a tot el territori espanyol.
En el cas de detectar aquestes irregularitats, s'aplicarà a aquest
immoble un increment de l'Impost d'Immoble IBI o del Valor dels Terrenys
de Naturalesa Urbana.
Aquestes tasques d'investigació es duen a terme
en tot el territori espanyol excepte al País Basc i Navarra, i es tracta
d'un nou mètode perfectament compatible amb els més tradicionals. Entre
les il·legalitats més comunes se solen trobar jardins, piscines,
balconades o aparcaments sense declarar. A Salamanca s'investigaran un
total de 70 municipis, sent la província més investigada, mentre que en
llocs com Badajoz o Las Palmas només s'investigarà un municipi.
Aquests són els municipis catalans que els drons sobrevolaran:
...
Tarragona, 47 municipios
Aiguamúrcia, Albinyana, L’Aldea, Aldover, Altafulla, L’Ampolla, Banyeres del Penedés, Bellmunt del Priorat, Bellvei, Les Borges del Camp, Cabacés, Cambrils, Conesa, Cunit, L’Espluga de Francolí, La Fatarella, La Figuera, Figuerola del Camp, Godall, Els Guiamets, Margalef, Marçà, Mas de Barberans, Maspujols, El Masroig, Montbrió del Camp, Montferri, Nulles, Pira, La Pobla de Massaluca, Pontils, Porrera, Querol, Riudecanyes, Rocafort de Queralt, Rodonyà, Salomó, Salou, Savallà del Comtat, Tivenys, Ulldecona, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Vila-rodona, Vila-seca, La Vilella Baixa, Vimbodí i Poblet, Vinyols i els Arcs.
...
2017-01-16
4Datum - El Museu Terres de l'Ebre reprodueix en 3D les peces del fons arqueològic
font: El Punt
El projecte s'ha dut a terme en col·laboració amb la jove empresa de
Godall (Montsià) 4Datum (https://sketchfab.com/4datum) especialitzada en les tecnologies de la
geoinformació que utilitzen la fotografia com a base i permeten
reconstruir virtualment escenes del món real útils per al registre i
l'estudi del patrimoni natural, arquitectònic i museístic.
4Datum - Projecte del Museu Terres de l'Ebre |
Són una mostra d'algunes de les peces més emblemàtiques de la col·lecció d'arqueologia i gairebé totes es poden veure a l'exposició permanent. Principalment, són objectes ceràmics, encara que també hi ha objectes en metall i en os, que representen la vida quotidiana, la religiositat, el comerç o els elements constructius de les comunitats assentades a l'Ebre entre el quart mil·lenni aC i el segle XV.
“Aquesta nova tècnica ens permet documentar d'una manera integral les peces i permet posar el patrimoni a l'abast de molta gent i d'una manera bona per a la peça, sense manipular-la i ajudant a la seva preservació”, assegura la tècnica d'arqueologia del Museu de les Terres de l'Ebre, Mar Villalbí.
El projecte s'ha dut a terme en col·laboració amb la jove empresa de Godall (Montsià) 4Datum, especialitzada en les tecnologies de la geoinformació que utilitzen la fotografia com a base i permeten reconstruir virtualment escenes del món real útils per al registre i l'estudi del patrimoni natural, arquitectònic i museístic.
Entre les peces hi ha el peveter de Demèter, un ex-vot ibèric, un vas-copa d'ofrenes ibèric, dos talismans andalusins i objectes de cuina i taula de totes les èpoques.
Més info:
https://sketchfab.com/4datum
https://www.facebook.com/4Datum/
http://www.ebredigital.cat/cultura/2474-el-museu-terres-de-l-ebre-reprodueix-en-3d-les-peces-del-fons-arqueologic
El Camp de Tarragona i l’Ebre continuen perdent població
font: El Punt
EXCEPCIONS · Sols 55 dels 184 municipis de la demarcació van guanyar habitants el 2015 segons les darreres dades del padró fetes públiques A LA BAIXA · Tarragona i Tortosa tenen ara menys veïns empadronats que el gener del 2006.
detall padró municipal de la província de Tarragona |
pàg. El punt 8 de gener |
Ocho kilómetros hasta el cajero más cercano
En 2014 se cerraron oficinas de CatalunyaBanc –la antigua Caixa
Tarragona y Catalunya Caixa– en poblaciones ebrenses de m enos de mil
habitantes. Entre ellas figuraban localidades como Ginestar, Godall,
Rasquera, Benifallet Garcia o Tivenys. Ni las presiones de los alcaldes
en su momento sirvieron para evitar cierres. Como mal menor, en algunos
sitios quedó un cajero. En otros sobrevive...
Subscriure's a:
Missatges (Atom)