2006-12-15

El Carnaval vol ser d’interès nacional

Font: La veu de l'Ebre

godall: Comencen els tràmits perquè Cultura aconseguisca el reconeixement

L’Ajuntament de Godall s’ha proposat rellançar un dels seus símbols d’identitat, el Carnaval, amb l’inici dels tràmits per aconseguir-ne la declaració de Festa d’Interès Nacional de Catalunya. Amb la col·laboració del departament de Cultura, s’acaba d’iniciar un treball de recerca sobre la història d’aquesta celebració i que serà determinant a l’hora d’aprovar la declaració.

L’estudi forma part de l’expedient de sol·licitud que s’ha de tramitar a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. La petició es fa, finalment, al departament de Cultura, on s’ha d’aportar una memòria documentada sobre la història, característiques actuals, elements més destacats i implantació de la festa. La declaració s’acabarà fent per acord de govern que es pren a partir de l’expedient i després d’una audiència amb l’Ajuntament i el Consell Comarcal. Això, però, farà que l’obtenció del reconeixement es plantege a llarg termini. “Acabem de començar, anirà per llarg”, admet l’alcalde Francesc Miró, ja que, a més de l’estudi, caldrà que els tècnics de la Generalitat “vinguen a Godall i vegen com és el nostre Carnaval”.

Amb tot, Miró confia en les possibilitats del Carnaval ja que, amb “més d’un segle d’història” es tracta d’“un dels pocs de Catalunya que manté l’existència al llarg dels anys, fins i tot, durant el franquisme”. Un dels elements que es valorarà per aprovar la declaració és “l’arrelament” del Carnaval en una població que, de fet, la considera la seua festa major.

En canvi, l’alcalde confia a aconseguir amb més facilitat un altre distintiu, la declaració del Carnaval com a Festa d’Interès Comarcal, aprofitant que “ja és prou conegut per tothom”.

Ball, farina i disfressa
Una de les coses que intentarà aclarir l’estudi és l’origen d’alguns dels trets singulars del Carnaval godallenc. Un cas és el de la guerra de farina que es fa dissabte i dimarts, “l’únic exemple a Catalunya”, tot i que també es practica a altres punts de l’Estat. Miró apunta diverses explicacions: “es diu que va començar en un moment que la farina anava molt barata” i, en aquest sentit, recorda que “el cultiu del blat va estar molt arrelat a Godall”.

Un altre dels trets característics del Carnaval de Godall és el ball de disfresses en què els que van disfressats i amb màscares trauen a ballar els que no hi van. La disfressa també és una de les singularitats ja que “es fan amb robes i coses que trobes per casa” on el tret bàsic és la màscara feta “amb un sac de roba amb ulls, nas i un forat per la boca”.