2007-01-17

La cooperativa oleícola Acomont es convertirà en una empresa de serveis per als seus socis




Font: El Punt

La cooperativa de segon grau Acomont, que agrupa les societats agrícoles de Godall, la Galera, Mas de Barberans, Ulldecona, Sant Gregori de Santa Bàrbara i l'Olivarera del Baix Ebre de Camarles, es convertirà en una empresa de serveis per als seus 1.200 socis. Així, Acomont adquirirà la maquinària necessària (tractors i vibradors per fer caure les olives i les ametlles dels arbres) per recollir la poda de les finques i per fer la recol·lecció de les olives i les ametlles. «És la primera cooperativa que emprèn un projecte d'aquestes característiques, que assumeix la gestió del cicle de conreu directament des de la cooperativa», va manifestar el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. La inversió que la cooperativa farà per adquirir la maquinària és de 570.000 euros, per a la qual rebrà una subvenció del Departament d'Agricultura de 228.000 euros, a través del pla de concentració i modernització de cooperatives.

La finalitat principal del projecte d'Acomont és recollir la poda i vendre el producte a un centre d'aprofitament de biomassa. A més, durant els mesos que no hi hagi poda a les finques, la maquinària adquirida es destinarà a la recol·lecció d'olives i ametlles. «Aquest és el futur de les cooperatives, que han de ser alguna cosa més que un lloc on els pagesos deixen els seus productes», va dir Espanya. Al marge de la subvenció que rebrà Acomont, cadascuna de les sis cooperatives que l'integren rebrà un ajut d'Agricultura per fer millores a les seues instal·lacions.

Acomont va invertir fa poc més d'un any 400.000 euros en una planta envasadora d'oli que permet la comercialització conjunta de la producció de les sis cooperatives, uns 3,5 milions de litres anuals.