Font: El Punt
Els darrers anys s'han deixat de cultivar perquè són menys productives però tenen més qualitat.
Produir menys però amb més qualitat. Aquesta és la premissa de què parteix l'Ajuntament d'Ulldecona en la seua aposta per recuperar varietats productives autòctones d'olivera, vinya, pomera i presseguer, algunes de les quals tenen més de dos-cents anys d'antiguitat però que en les darreres dècades s'han deixat de cultivar perquè són menys productives. La recuperació d'aquestes espècies s'ha fet a través d'un taller ocupacional i ara l'objectiu de l'Ajuntament és donar continuïtat al projecte, bé sigui a través d'un altre taller ocupacional o bé de comercialitzar directament les varietats recuperades a través de l'empresa municipal.
Durant el darrer any, els vuit alumnes del taller ocupacional Ager Nostrum d'Ulldecona han participat en la construcció d'un umbracle on s'han introduït varietats de fruiters locals, alguns dels quals estan en perill d'extinció. Així s'han recuperat varietats d'olivera, com patronet, llumetes, marfil i godallera; de poma, com el ciri roig, l'agredolç i la bellesa de Roma; de préssec, com el blanc de Godall, i de vinya, com l'escanyavella i la verdiell. «Són varietats més delicades, produeixen menys i presenten més dificultats en el moment de la recol·lecció si les comparem amb les varietats que es comercialitzen actualment», va explicar la directora del taller ocupacional, Mirna Boix. «Per contra són varietats amb molt més sabor i qualitat», va afegir Boix. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Ulldecona aposta per donar continuïtat al projecte i potenciar una producció agrícola de qualitat. «Haurem d'esperar a la primavera per veure com produeixen aquestes varietats però l'objectiu és fomentar un conreu de qualitat i ecològic», va dir la directora del taller ocupacional.
Produir menys però amb més qualitat. Aquesta és la premissa de què parteix l'Ajuntament d'Ulldecona en la seua aposta per recuperar varietats productives autòctones d'olivera, vinya, pomera i presseguer, algunes de les quals tenen més de dos-cents anys d'antiguitat però que en les darreres dècades s'han deixat de cultivar perquè són menys productives. La recuperació d'aquestes espècies s'ha fet a través d'un taller ocupacional i ara l'objectiu de l'Ajuntament és donar continuïtat al projecte, bé sigui a través d'un altre taller ocupacional o bé de comercialitzar directament les varietats recuperades a través de l'empresa municipal.
Durant el darrer any, els vuit alumnes del taller ocupacional Ager Nostrum d'Ulldecona han participat en la construcció d'un umbracle on s'han introduït varietats de fruiters locals, alguns dels quals estan en perill d'extinció. Així s'han recuperat varietats d'olivera, com patronet, llumetes, marfil i godallera; de poma, com el ciri roig, l'agredolç i la bellesa de Roma; de préssec, com el blanc de Godall, i de vinya, com l'escanyavella i la verdiell. «Són varietats més delicades, produeixen menys i presenten més dificultats en el moment de la recol·lecció si les comparem amb les varietats que es comercialitzen actualment», va explicar la directora del taller ocupacional, Mirna Boix. «Per contra són varietats amb molt més sabor i qualitat», va afegir Boix. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Ulldecona aposta per donar continuïtat al projecte i potenciar una producció agrícola de qualitat. «Haurem d'esperar a la primavera per veure com produeixen aquestes varietats però l'objectiu és fomentar un conreu de qualitat i ecològic», va dir la directora del taller ocupacional.