2010-05-17

El DPTOP posa en servei la nova variant de Santa BÃ rbara a la carretera T-331


Font: La Marfanta

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha obert avui al trànsit la nova variant de la T-331 a Santa Bàrbara, en el marc de les obres en execució de millora d’aquesta carretera entre Ulldecona i Vinallop (Tortosa). La variant, de 2 quilòmetres de longitud, permet als vehicles evitar el pas per l’interior del nucli urbà. Les obres abasten un total de 20 quilòmetres i compten amb una inversió de 19,6 MEUR. Es preveu que aquesta actuació, que comporta l’eixamplament i la millora de traçat de la carretera, finalitzi de cara a l’estiu vinent.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques té en fase avançada d’execució les obres de millora general de la comarcal T-331 entre el municipi d’Ulldecona i el nucli de Vinallop, al terme de Tortosa, per eixamplar la carretera i millorar traçat, amb l’objectiu d’afavorir la fluïdesa i la seguretat del trànsit. Les obres abasten en total 20 quilòmetres de longitud i comportaran una inversió de 19,6 MEUR.

Aquesta actuació també ha inclòs la construcció d’una variant de la T-331 al seu pas per Santa Bàrbara per tal que els vehicles puguin evitar el pas per l’interior del nucli urbà. Avui, el DPTOP ha obert al trànsit la nova variant, que discorre per l’est del municipi. Té una longitud de 2 quilòmetres i una amplada de 9 metres, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres i vorals d’1 metre cadascun.

Al llarg del traçat, tres rotondes faciliten les connexions de la variant amb el nucli urbà i la xarxa viària de la zona: una inicial a la T-331 al sud de la població, que ja existia i que s’ha adaptat; una altra en l’encreuament amb la T-350 (carretera de Masdenverge), i la tercera, al final de la variant, per a connectar novament amb la T-331. El primer giratori té 40 metres de diàmetre i les altres dues, 60 metres.

Un cop ha entrat en servei, es continuarà treballant en els acabats fora de la calçada de la variant i en l’interior de les rotondes. Així mateix, començaran les tasques de millora previstes a l’actual travessera, d’1,7 quilòmetres de longitud –dels quals 700 metres són urbans i 1 quilòmetres correspondrà al reforçament de la carretera antiga.

Les principals actuacions que es duran a terme a la travessera seran la renovació del paviment, la formació de noves voreres i la millora dels elements de drenatge. Aquests treballs comportaran restriccions de trànsit a la travessera, que consistiran en l’ocupació d’un dels dos carrils de la calçada, en funció del desenvolupament de l’obra, de manera que es donarà pas alternatiu als vehicles pel carril que quedi lliure.

Condicionament de la T-331

Les obres de condicionament de la T-331 van començar l’estiu de 2008 i es preveu que concloguin aquest estiu. L’actuació comprèn un tram que s’inicia a la rotonda final de la variant d’Ulldecona i finalitza a un quilòmetre de la connexió amb la C-12 a Vinallop (Tortosa). Discorre pels municipis d’Ulldecona, el Godall, la Galera, Freginals, Santa Bàrbara, Masdenverge i Tortosa.

Els treballs consisteixen principalment en l’eixamplament de la carretera dels 6-7 metres que tenia als 9 metres previstos i en la millora del traçat de la via. A més de la variant que ara ha entrat en servei, en l’execució dels treballs podem distingir dos trams:

* Ulldecona – Santa Bàrbara: Ja s’ha eixamplat la carretera en aquest tram, de 13 quilòmetres, s’ha suavitzat algun revolt i s’ha executat una petita variant de traçat a la zona de les Ventalles. En aquesta zona, també s’ha construït un pas inferior per a vianants i s’ha format una intersecció en forma de T, amb un tercer carril per als girs a l’esquerra.

* Santa Bàrbara – Vinallop: En aquest tram, estan finalitzant els treballs per eixamplar la carretera i cal remarcar la construcció d’un pont per a creuar el barranc de la Baiot, prop de Vinallop, de 30 metres de longitud.