2012-05-31

Reconeixement als 126 municipis catalans amb els índexs més alts de recollida selectiva

font: GenCat

Aquests municipis situen la recollida selectiva igual o per sobre del 55% del total de residus

· L’Agència de Residus de Catalunya treballarà amb el sector de l’embalatge del producte alimentari per aplicar estratègies d’ecodisseny orientades a la prevenció, el reciclatge i la reciclabilitat i reutilització dels envasos


El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i la representant del Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, Mercè Girona, han lliurat avui diplomes de reconeixement als 126 municipis catalans amb alts índexs de recollida selectiva (igual o superior al 55% de recollida selectiva bruta, segons les darreres dades oficials). Amb aquests reconeixements, es vol reconèixer la tasca desenvolupada per aquests municipis en benefici de la recuperació de residus i, per tant, en la reducció de la dependència dels sistemes finalistes -la incineració i els dipòsits. Alhora, es pretén animar la resta de municipis que continuïn avançant per obtenir alts resultats de recollida selectiva, i poder fer créixer aquesta llista.

El lliurament s’ha celebrat en el marc del II Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero. El Fòrum, integrat per diverses administracions locals, entitats ciutadanes, empreses, universitats i altres entitats, té com a objectiu desplegar processos de canvi i impulsar mesures polítiques, tècniques i econòmiques que permetin assolir l’objectiu que s’ha anomenat “Residu i emissió zero”.

“Residu Zero” no vol dir que realment no es produeixi cap residu. Consisteix a avançar cap a una economia circular en què tot residu pugui ser transformat en matèria primera des d’un punt de vista que es maximitzi la sostenibilitat. També es tracta d’evitar la generació de residus innecessaris, la disposició en dipòsits controlats i incineradores mentre puguin ser reutilitzats, reciclats o compostats, la generació dels que no puguin ser assimilats pel medi, i aquells pels que no hi hagi cap tecnologia sostenible que els pugui integrar o transformar en un nou producte.

En aquest sentit, segons el director de l’ARC, ha arribat el moment d’emprendre el camí del disseny ecològic, de l’ecodisseny. Segons Tost, cal treballar amb productes que siguin més eficients pel que fa a l’ús de recursos, i que els productes es fabriquin tenint en ment que el disseny ecològic pot ser la clau. És per això que l’ARC començarà a treballar amb el sector de l’embalatge del producte alimentari per aplicar estratègies orientades a la prevenció, el reciclatge i la reciclabilitat i reutilització dels envasos.

L’estratègia “residu zero” és d’abast internacional. Podeu trobar algunes iniciatives agrupades a la Zero Waste International Alliance (GAIA) (www.zwia.org) i, en l’àmbit europeu, a la Zero Waste GAIA Europe (www.zerowasteeurope.eu).