2011-02-28

Ulldecona reclama més tributs a les pedreres per les seves extraccions

La indústria del marbre és una de les principals activitats econòmiques d’Ulldecona. La pedra (coneguda comercialment com a Sénia) s’extreu de les pedreres situades a les serres Grossa i de Godall, majoritàriament en terrenys públics (monts blancs o comuns). Fins ara les quatre indústries locals només pagaven un cànon a l’Ajuntament en concepte d’arrendament dels terrenys de titularitat pública, d’entre 8.000 i 11.000 euros anuals, però no s’aplicava cap tribut sobre les extraccions realitzades a la muntanya. Ara el Consistori ha decidit executar l’ordenança municipal per a la gestió de terres i runes, que data del 1992 però que fins ara no s’havia aplicat a les empreses de la pedra.

En aquesta ordenança s’estableixen una sèrie d’imports per la quantitat de pedra extreta, a partir del document que elaboren les mateixes empreses sobre la seva activitat anual (pla de labors). D’aquesta manera, les quantitats a pagar s’han multiplicat per cinc o fins i tot per deu, arribant en algun cas, com el de Canteras Ebro, als 141.000 euros.

Des de fa anys hi havia a la població veus que reclamaven una major pressió fiscal sobre l’activitat de les pedreres, sector que en els anys de bonança va generar molta activitat i beneficis però que també implica un impacte paisatgístic notable per al terme municipal.

Les indústries s’oposen frontament a la mesura i ja han presentat diversos recursos al Tribunal Contenciós Administratiu. Argumenten que l’ordenança del 1992 no els és aplicable, «perquè la pedra és un recurs prioritari, públic però no de l’Ajuntament, que ja es regula per la normativa minera», segons han explicat al Diari alguns dels empresaris del sector, com Vicent Gerónimo, José Miguel Gil o Manel Castell. A banda de la tassa en si, també s’oposen a la manera com s’ha calculat. «S’ha tingut en compte com si tot fos pedra de qualitat, i no és així», afegí Gil. A més, les empreses asseguren que amb l’actual context de crisi, no tenen capacitat per fer front a aquests pagaments.

Oberts al diàleg

Des de l’Ajunament, l’alcaldessa Núria Ventura afirma que l’obligació del govern municipal era fer complir la normativa vigent, però es mostren oberts a continuar les converses amb les empreses per tal de poder arribar a un acord.

També els empresaris estan oberts a sentar-se novament amb el Consistori per tal d’assolir un acord. Així, recorden que ja hi ha hagut col·laboracions en el passat, com quan es va cedir la pedra per a la construcció del nou pavelló esportiu.