2011-04-28

Jornada dels Restaurants i els Olis d'oliveres millenàries T.Sènia

Font: La Plana Ràdio

(Redacció/J.Roig).-Aprofitant el descans setmanal de la major part dels restaurants,el passat dilluns dia 28 , unes 70 persones van participar en una Jornada de treball entre els 7 molins productors d’oli d’oliveres mil•lenàries del Territori del Sénia (Molí de la Creu, Acomont, Alboredes, Montebre, Cervol, i les Coop. de Godall i Càlig) i la majoria dels 53 restaurants que participen en el projecte conjunt “Guia gastronòmica d’oli d’oliveres mil•lenàries del Territori Sénia”.

Recordem que l’objectiu és la publicació d’un llibre en format paper, però a la vegada en format digital, on l’eix principal seran 53 receptes (una per restaurant, que a la vegada inclouran a la seua carta) elaborades amb una de les 7 marques d’oli d’O.M del T.S. abans referides. Cada una tindrà 2 pàgines amb el text i les fotos (i vídeos per al format digital) més les dades del restaurant. Ja estan gairebé totes les receptes i han resultat molt variades: moltes estan associades als millors productes del territori: llagostins, trufa, peixos, carns, ensalades, postres, etc. N’hi ha de cuina tradicional, però també de cuina de vanguardia…

A més de les receptes, hi haurà un treball de la Fundació Alicia sobre el valor gastronòmic d’estos olis i un altre de l’IRTA sobre les seues característiques. També es complementarà amb imatges de les oliveres més monumentals, de rutes, del Territori… i algunes paraules de personatges que parlen d’estos olis i les oliveres mil•lenàries.

Parlant pròpiament de la jornada,dir que va començar amb una visita a les instal•lacions d’un dels molins productors d’estos olis i després a les dos finques on hi ha la major concentració d’oliveres mil•lenàries del món, una a La Jana i l’altra a Ulldecona. Tot seguit va haver una sessió de treball i intercanvi projectant-se vídeos de les oliveres, del Projecte, de la Fundació Alicia i de l’empresa que produeix el llibre i les imatges.

En paraules d’algun dels assistents: les oliveres mil•lenàries del Territori del Sénia, a més d’assegurar-se la seua supervivència, estan donant ja el fruit per als seus productors (el sector de l’oli) i comencen a estendre els seus efectes a altres sectors, com el de la restauració. Oliveres, olis i gastronomia, tres eixos importants per al futur d’este Territori.