2012-06-15

Els regants del Xerta-Sénia ja saben el preu que hauran de pagar per l'aigua


Ja hi ha preu per a l'ús d'aigua del canal Xerta-Sénia. La Comunitat de Regants l'ha xifrat en poc més de 2.500 euros per hectàrea, als quals s'han de sumar 9 cèntims per metre cúbic d'aigua. Aquestes dades arriben abans que se sàpiga exactament el nombre de regants que en voldran fer ús, una qüestió que l'entitat vol abordar en els pròxims mesos.

Els agricultors que vulguen regar els seus camps amb l’aigua del canal Xerta-Sénia ja saben el preu que hauran de pagar. D’entrada, uns 2.580 euros per hectàrea i, un cop en marxa, la factura de l’aigua pujarà a 9 cèntims per metre cúbic. Són dades que ha donat a conèixer la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia, i que segons destaca el seu president, Lluís Cortiella, se situen en una línia “similar o inferior” a la que paguen els pagesos de nous regadius com el Segarra-Garrigues en els trams de consum anual més baixos.

De moment, però, l’entitat encara no sap quants pagesos estaran disposats a afegir-se a la relació de regants d’aquest canal, i per això durant els pròxims mesos duran a terme una tasca d’actualització del cens que ja es va fer en el passat, i que se situava al voltant dels 11.800 propietaris.

Aquest procés es farà de manera paral·lela a les negociacions del departament d’Agricultura perquè diverses empreses es facen càrrec de finançar i executar els 250 milions d’euros en obres que encara estan pendent de completar del projecte. Dels 350 milions pressupostos, a hores d’ara només se n’han executat un centenar, corresponents a l’estació de bombament i el primer tram de la bassa de regulació. La manca de disponibilitat econòmica del govern ha impulsat l’executiu a traslladar la part pendent a un consorci o unió temporal d’empreses privades, que encara es troba en fase de licitació, i que recuperaria la inversió en un període de 30 anys, segons explica Cortiella.

Inicialment, el projecte del canal Xerta-Sénia està pensat per irrigar un total de 16.480 hectàrees de les planes interiors de dotze municipis del Baix Ebre i el Montsià.