2006-01-31

Medi Ambient aprova la declaració d impacte ambiental del canal Xerta-Sénia


Diari de Tarragona (18-01-2006)
El Departament de Medi Ambient va aprovar ahir favorablement la declaració d impacte ambiental d adequació del projecte de concessió del regadiu del canal Xerta-Sénia. La declaració es va aprovar amb la inclusió de condicions addicionals, com la de garantir el cabal mínim del riu Ebre que establirà el Pla integral de protecció del Delta de l Ebre, que no serà inferior a 100 metres cúbics per segon.
A més de garantir el cabal mínim del riu Ebre, la declaració d impacte ambiental també estableix que cada sector haurà d adequar la dimensió del bombament del canal telescòpic a les necessitats de l aigua per al reg i requerirà l informe favorable del Departament de Medi Ambient i Habitatge. En aquest sentit, el Departament ha recordat que el DARP ha modificat el projecte inicial introduint una conducció telescòpica als trams finals per tal que només es pugui conduir aigua per a reg, ja que aquest tipus de conducció va reduint el cabal de la canonada.
Regs eficientsEntre les principals condicions addicionals que inclou la declaració d impacte ambiental també destaca el fet que s hauran d establir uns regs eficients localitzats, amb telecontrol i amb uns consums màxims de 2.000 metres cúbics per hectàrea i any en reg de suport, i de 6.000 metres cúbics per hectàrea i any en cítrics i altres.
També es limitarà el reg de suport a l olivera a les zones dels secans d Ulldecona i GODALL, ja que és una zona d especial protecció de les aus (ZEPA), per a l esparver cendrós; a les zones del marge dret del canal fins al barranc de Sant Antoni, per garantir la connectivitat amb el Parc Natural dels Ports; i a les zones amb presència d oliveres mil·lenàries i singulars.