2006-02-08

El sector de l'oli es mobilitzarà si el DARP no modifica la distribució d'ajuts



(El Punt 08-02-06)

Les cooperatives diuen que el Baix Ebre i el Montsià perdran 8 milions d'euros fins al 2013
Les cooperatives d'oli de les comarques del Baix Ebre i el Montsià convocaran mobilitzacions si el Departament d' Agricultura, Ramaderia i Pesca no modifica el sistema d'ajuts després que la producció de l'oli d'oliva s'hagi incorporat al sistema de pagament únic. Aquesta distribució compensa els municipis amb menys producció, i segons el sector perjudica greument el Baix Ebre i Montsià, on hi ha onze municipis que no rebran ni un euro de l'ajut connectat (un 5% és connectat i un 95% es basa en la producció de quatre campanyes). Els responsables de les cooperatives diuen que perdran 8 milions d'euros fins al 2013.

L'ajut a la producció d'oli d'oliva s'ha incorporat al sistema de pagament únic, de manera que un 95% de la subvenció es cobrarà segons els quilos produïts entre les campanyes del 1999 i 2002, i el percentatge restant forma la part connectada de l'ajut, que per al conjunt de Catalunya serà de 6 milions d'euros.

El DARP proposa distribuïr aquest ajut a les zones menys productives per garantir una mitjana de 300 euros per hectàrea, de manera que la major part dels 6 milions d'euros es distribuiran entre les Garrigues, el Segrià i la Terra Alta; i al Baix Ebre i Montsià hi ha municipis com l'Ampolla, Camarles, l'Aldea, Deltebre, Santa Bàrbara, Masdenverge, Amposta, Godall, Ulldecona, la Ràpita i Alcanar que no rebran ni un euro.

«El Baix Ebre i el Montsià produïm entre un 35% i un 40% del total d'oli d'oliva de Catalunya, per tant, ens correspondrien entre 2,1 i 2,4 milions d'euros dels 6 milions de l'ajut connectat, i amb la distribució que ha fet el DARP només en rebrem 400.000», va manifestar Marina Soler, secretaria de l’Associació de Cooperatives Oleícoles del Baix Ebre i Montsià (Acobem) i del consell regulador de la DO. «El sector de l'oli perdrà uns 8 milions d'euros durant la vigència de l'ajut», va afegir-hi Soler.

És per aquest motiu que cooperatives i moliners han demanat una reunió urgent amb el conseller d'Agricultura, i si no reben una contestació immediata el sector iniciarà manifestacions, exposen en la carta que han fet arribar a Siurana.
A més, les cooperatives del Baix Ebre i Montsià denuncien la falta total de diàleg amb l'administració.

«No s'ha convocat cap mesa sectorial per presentar la proposta al sector, han deixat el tema en un pur enfrontament entre les diferents zones de Catalunya», va dir el gerent de la cooperativa Soldebre, Josep Estrada. Segons els responsables de les cooperatives del Baix Ebre i Montsià la distribució d' ajuts que ha fet el DARP afavoreix les comarques de Lleida.«No volem pensar malament però el conseller i els directors generals són de Lleida», va assenyalar la secretaria d'Acobem.

Repartiment lineal
Tant les cooperatives del Baix Ebre i Montsià com Unió de Pagesos reclamen una distribució de l'ajut connectat de manera lineal i tenint en compte la situació de cada explotador, en lloc de la mitjana del municipi. «Cap altra comunitat ha fet un repartiment tan salvatge com el proposat per Catalunya, que ha fet una distribució lineal d'uns 50 euros per hectàrea més un plus per les categories establertes per Brussel·les», va manifestar la secretaria d'Acobem, Marina Soler. La mitjana de la subvenció que rebran les explotacions del Baix Ebre i Montsià és de 380 euros per hectàrea, tot i que n'hi ha que noarriben al mínim de 300 euros.