Les obres es divulgaran des d'Ulldecona, el Cogul i Montblanc
L'Institut d'Evolució Humana (IPHES), adscrit a la Universitat Rovira i Virgili (URV), impulsarà un programa d'investigació sobre l'art rupestre de l'arc mediterrani, un valuós conjunt de pintures i gravats de 9.000 a 5.000 anys d'antiguitat, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco el 2 de desembre del 1998. L'estudi també permetrà dissenyar les estratègies de difusió.
El Museu d'Arqueologia de Catalunya va posar en marxa, l'any passat, una ruta que inclou jaciments situats a les muntanyes de Prades i la serra de Godall, a les comarques de Tarragona, i el Cogul, a Lleida. Hi ha centres museístics d'interpretació a Montblanc (Conca de Barberà), Ulldecona (Montsià) i pròximament se n'obrirà un altre al Cogul. "De l'art rupestre se'n parla moltíssim, però és el gran ignorat", va explicar Ramon Viñas, tècnic del centre d'interpretació de Montblanc i integrant de l'IPHES.
EDICIONS
Per combatre aquest desconeixement, des de l'institut s'impulsarà l'edició de guies, i s'organitzaran seminaris amb especialistes. I, sobretot, s'intentarà arribar a les escoles per despertar l'interès per la prehistòria. "Perquè els nens són els adults del demà i si assumeixen la riquesa patrimonial que representen aquests vestigis del passat podrem preservar-los", va dir Viñas.Eudald Carbonell, responsable de l'IPHES i codirector del jaciment d'Atapuerca (Burgos), explica que una de les assignatures pendents és trobar rendibilitat social i econòmica al llegat prehistòric. "La universitat, el Govern i els municipis on hi ha pintures han de col.laborar perquè el patrimoni aflori i generi beneficis a la societat", va destacar.