2007-09-19

Projecten una dotzena d'horts solars al Montsià


Font: Diari de Tarragona

L'hort solar la Galera I, de 580 quilowatts de potència, entrarà en producció al mes de novembre. Actualment s'estan instal·lant les 3.200 plaques fotovoltaiques que conformaran la planta, situada en una finca d'una hectàrea de la partida de les Voltes.

Com bona part d'aquestes petites instal·lacions, la propietat correspon a un grup de vuit inversors, que vendran la producció elèctrica a la companyia Fecsa-Endesa. La participació d'aquests inversors pot anar dels 5 als 100 quilowatts, segons explica Leon Benmayor, enginyer responsable de Free Power.

L'empresa, per la seva banda, s'encarrega només de la promoció i la construcció de la planta i les plaques fotovoltaiques.

Benmayor assegura que el Montsià és una de les àrees de Catalunya que reuneix millors condicions per al desenvolupament de l'energia solar fotovoltaica. «A més de comptar amb una radiació solar i una temperatura adequades (la calor és moderada), els terrenys no tenen un preu excessiu i les comunicacions són bones», assegura.

L'empresa compta amb onze projectes més en cartera: un segon hort solar a la Galera, quatre a Ulldecona, dos a Amposta i un, respectivament, a la Sénia, Mas de Barberans, Godall i Roquetes, ja a la comarca de Baix Ebre. Tots tindran una potència d'entre 600 i 900 megawatts.

Mentre que alguns d'aquests projectes es troben en un estadi molt inicial, d'altres, com el de la Sénia, es començaran a construir en breu.

Segons Benmayor, la seva ubicació ha estat pensada per perjudicar al mínim l'entorn. Així, s'ubiquen al costat de l'autopista, de granges o d'abocadors, com el de Mas de Barberans.

Les iniciatives de Free Power SL se sumen a d'altres projectes també en procés de tramitació a Ulldecona, Amposta o Sant Jaume d'Enveja.

Des de l'Ajuntament de la Galera es destaca les oportunitats que obren aquestes instal·lacions. «Es tracta d'una energia neta que pot ajudar a diversificar la nostra economia, molt centrada en l'agricultura», afirma la regidora Ester Martí.

Tot i tractar-se d'una energia defensada i subvencionada per les administracions, el sector lamenta l'excessiva lentitud de la tramitació administrativa.

«Posar en marxa l'hort solar de la Galera I ens ha costat dos anys de tràmits i només tres mesos de contrucció», assegura el responsable de Free Power.

A banda de tots els estudis tècnics i ambientals requerits per la normativa, alguns ajuntaments exigeixen també la redacció de plans parcials d'ordenació de la zona afectada.



M.Millán (Diari de Tarragona)