2015-10-21

Gairebé la meitat dels residus que dipositem al contenidor groc, són impropis.



Al Montsià, es posa en marxa una campanya per tal de millorar aquest percentatges tant negatius. 
Santa Bàrbara és un dels sis pobles de la comarca que participa en aquesta prova pilot

(J.Roig/T.G./AdSB).-Finançada al 100% per Ecoembes, aquests dies s'ha posat en marxa una prova pilot que es durà a terme en els municipis de Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara i Mas de Barberans per millorar la qualitat dels envasos de plàstic, llaunes i brics recollits selectivament, és a dir, els residus que dipositem al contenidor groc.

Ecoembes és l'ens de gestió de l'estat espanyol encarregat de la recollida selectiva i reciclatge d'aquesta fracció dels residus domèstics i el regidor de Medi Ambient de Santa Bàrbara, Joan Abella explicava a la nostra emissora que es posa en marxa aquesta campanya perquè s'ha detectat que la taxa de residus impropis que es dipositen als contenidors grocs es situa en una xifra del 40% de mitjana. Per tant, de tots els residus que els ciutadans dipositem al contenidor groc, gairebé la meitat, no hi hauria d'anar.
La campanya, de moment, es du a terme en aquest sis municipis del Montsià i gràcies a les caracteritzacions que es duen a terme periòdicament, es podrà avaluar l'èxit de les accions realitzades i, en cas afirmatiu, podran ser reproduïbles a la resta de municipis de la comarca.

Abella deia que la campanya es fonamenta en dues fases. La primera, que ja està en marxa, és bàsicament informativa i consisteix amb el repartiment a domicili d'uns fullets explicatius per recorda que és lo que es pot dipositar en aquests contenidors grocs . A la segona es procedirà a la reducció de les boques dels contenidors d'envasos, per tal d'evitar que els ciutadans hi dipositin a l'interior aquells residus que no hi haurien d'anar, els residus impropis.
Bàsicament, els residus equivocats són residus tèxtils, vidre, paper-cartró, restes de menjar i, sobretot, residus de plàstic però que no són envasos, com serien cubells, joguines, pals de fregar i escombres, estenedors, etc. que han d'anar a la deixalleria o al contenidor gris de la resta.