2007-02-05

Surt a la venda el primer oli d'oliveres mil·lenàries catalanes


Diari de Tarragona

La família Porta Ferré comercialitzarà el fruit de fins a 200 arbres monumentals de la seva finca del Fondo de l'Arion, a Ulldecona

A les Terres de l'Ebre sobreviuen més de 1.500 d'oliveres monumentals, mil·lenàries i fins i tot bimil·lenàries. Uns 200 d'aquests exemplars es concentren a la finca del Fondo de l'Arion, situada a la falda de la serra de Godall, dins del terme municipal d'Ulldecona.

Els seus propietaris, la família Porta Ferré de la Galera (també al Montsià), han endegat en aquesta campanya la producció d'un oli exclusiu i certificat d'aquests arbres.
Sota la denominació «fruit d'oliveres monumentals» s'ofereix un oli verge extra de la varietat farga, la més antiga que hi ha. «Es tracta d'un oli rodó i compensat, tot i que no excessivament aromàtic», explica Lluís Porta.

Tot el procés de producció ha estat supervisat per l'entitat certificadora Norma Agrícola SL.
Ara, l'oli resta emmagatzemat al molí particular de la família, des d'on s'ha començat a embotellar i etiquetar amb la marca El Vilar, amb la que es comercialitzarà a mitjan febrer.

Es tracta d'una partida limitada de 250 ampolles de mig litre, que costaran al voltant de 12 euros. La presentació oficial d'aquest nou oli es farà en el marc de la Fira de l'Oli de Jesús, el darrer cap de setmana de febrer.

La iniciativa de la família Porta se suma a la ja en marxa a la zona del Baix Maestrat, a la veïna Comunitat Valenciana, on des de fa algunes campanyes es comercialitza l'oli de les oliveres mil·lenàries existents a municipis com Xert o la Jana.