2009-02-13

Les oliveres més velles del Montsià tenen 700 anys


Un estudi científic centrat en els arbres monumentals de la partida de l’Arion, al terme d’Ulldecona, corrobora que es troben entre els més vells de l’espècie datats al món


Les oliveres monumentals de la comarca del Montsià se situen entre les més antigues que s’han datat fins ara de forma científica, però en cap cas es poden considerar mil·lenàries. La seva antiguitat és d’un màxim de 700 anys, segons ha demostrat un estudi realitzat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, per encàrrec del Consell Comarcal del Montsià.

El gruix de les oliveres monumentals de la comarca (considerat el conjunt més important de Catalunya) es troba a la conca del riu Sénia, especialment dins del terme municipal d’Ulldecona. L’estudi es va centrar a analitzar els exemplars de la partida de l’Arion, on es poden trobar fins a una trentena d’aquests arbres.

Els treballs d’investigació i anàlisi es van dur a terme durant el 2008. Els tècnics van escollir un total de 21 oliveres, de les quals van extreure testimonis de fusta i van mesurar els seus diàmetres a diferents alçades. En alguns casos també van poder aprofitar arbres tallats per obtenir seccions senceres dels troncs. Amb tot, els arbres escollits no són els més grans i vells del conjunt, que els tècnics van decidir no tocar per no malmetre’n l’estructura.

Posteriorment, al laboratori, es va procedir a la identificació i el comptatge dels anells de creixement dels testimonis i les seccions. En els casos que els testimonis no arribaven al centre, es van fer estimacions.

Finalment, les projeccions van determinar que els exemplars més antics se situaven al voltant dels 700 anys, amb un marge de confiança de cent anys per dalt i per baix, segons detallà ahir el responsable de l’estudi, Jordi Martínez Vilalta. El fet d’assolir els set segles converteix aquests arbres en excepcionals, «però no hi ha constància de cap arbre més vell», afegí el tècnic. Tot i no poder ser considerades mil·lenàries, «l’estudi constata de manera científica el que ja deia la cultura popular de la comarca: que es tracta de les oliveres de més edat de Catalunya i de les més antigues de la Mediterrània», afirmà per la seva banda Josep Caparrós, president de la Comissió de Medi Ambient del Consell.

En aquest sentit, des de l’ens comarcal es qualifica l’estudi com un pas més en la valorització d’aquest patrimoni natural, que a poc a poc comença a ser reconegut però que encara es troba amenaçat per la baixa rendibilitat del conreu i la venda dels arbres pel sector de la jardineria.