2010-01-25

Les dones aprenen a fer terrissa

La Plana Ràdio:

La Galera és un poble amb una tradició terrissera, documentada d’una manera clara des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb un únic terrisser en actiu, hereu d’aquesta tradició.

L’Ajuntament de la Galera des de fa temps ha apostat per la conservació, valoració i difusió d’aquest valuós patrimoni terrisser, prova d’això, n’és Terracota, museu dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera, el Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa i la col•laboració en l’organització de la Fira de la Terrissa.

Només feia falta oferir formació d’aquest ofici per donar-hi una possible continuïtat i per promoure la diversificació econòmica.
L’Ajuntament de la Galera, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, l’Adelim (Agència de Desenvolupament de l’Interior del Montsià, que comprèn els pobles de Godall, la Galera, Masdenverge i Santa Bàrbara) i el Pla de Polítiques de Dones de la Galera (de l’Institut Català de les Dones i Fundació Montsià) ha organitzat Les dones aprenem a fer terrissa.

Taller d’Iniciació al torn per a dones, l’objectiu del qual és dotar la població femenina de la Galera d’un coneixement inicial de l’ofici, promoure la diversificació de l’economia mitjançant l’aprenentatge d’un ofici tradicional, i engegar nous reptes de cara al futur.

El curs estarà impartit per l’únic artesà terrisser en actiu a la Galera i al Montsià: Joan Cortiella, i constarà de dues parts, una part teòrica i la part pràctica, que serà la fonamental, on s’impartiran uns coneixements bàsics per elaborar peces de terrissa al torn.

El curs està obert a totes les dones de la Galera amb inquietus socials i culturals, que vulguin participar a mantenir viva aquesta tradició arrelada al poble des de fa 300 anys, i que busquen nous horitzons.