2010-07-08

La Taula del Sénia arranja 350 km de camins rurals

Font: Diari de Tarragona

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha finalitzat l’arranjament de fins a 350 quilòmetres de camins i vies secundàries dels 24 pobles catalans, valencians i aragonesos que en formen part. La inversió ha estat de 13,5 milions d’euros, dels quals l’Estat n’ha aportat el 90 per cent a través d’un programa de desenvolupament rural.

M. Millan | 04/07/2010 20:19

L’àmplia actuació, que ha dut a terme en tres anys l’empresa pública Tragsa, respon al conveni signat al 2007 entre la Taula del Sénia i el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i que acaba de finalitzar. Les obres s’han repartit pels 24 pobles que conformen la mancomunitat, 9 dels quals del Montsià. Entre les principals actuacions en zona catalana hi ha l’arranjament de part de la carretera de Poble Nou del Delta (dins del terme de la Ràpita); la via de servei del canal Xerta-Sénia al llarg de 12 quilòmetres als termes d’Ulldecona, Godall, la Galera i Santa Bàrbara, molt utilitzat pels pagesos de la plana; o els deu quilòmetres del Lligallo Major al Mas de Barberans. Entre les últimes obres que ha inclòs el conveni hi ha l’arranjament de la via que uneix el passeig de les Cases d’Alcanar amb Sòl de Riu, a la desembocadura del riu Séna. I entre les més significatives, hi ha també la millora del pont sobre el riu Sénia entre els pobles de la Sénia i Rossell (Baix Maestrat). Sobre aquest pont hi ha la inscripció: «un pont d’unió entre dos pobles i una mateixa cultura». «Aquest és, precisament, l’esperit amb el que treballem a la Taula del Sénia», explica al Diari el seu gerent, Jaume Antich. De fet, entre les obres fetes n’hi ha que superen l’àmbit autonòmic, com l’arranjament del camí entre Alcanar i Vinaròs o la pista de Fredes a Caro, a la serralada dels Ports.

La inversió total ha estat finalment de 13,5 milions d’euros, dels quals 11,7 han anat a càrrec de l’Estat a través d’un programa de desenvolupament rural.

Jornada a Vinaròs

La mancomunitat ja ha signat un nou conveni amb el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí sobre desenvolupament sostenible. A diferència del que ara acaba, no se centrarà només en obres i camins, sinó que abastarà altres àmbits com l’agricultura o el turisme.

Els termes concrets de la nova proposta per al període 2011-2015 es donaran a conèixer el proper 16 de juliol a Vinaròs, en una jornada de treball en la que participarà, entre altres càrrecs i representants de les comunitats autònomes, el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu.