2010-07-08

Montsià: En marxa les rutes de la pedra en sec a la comarca del Montsià

Font: Teveon

Aquest dimarts s'han presentat al Consell Comarcal del Montsià les Rutes de la pedra en Sec de la comarca, que consten de tres itineraris interpretatius que transcorren per les faldes de la serra del Montsià, la serra de Godall i el Massís dels Ports. Aquestes rutes són de dificultat baixa, aptes per a tot tipus de turistes i tenen una durada d'una hora i mitja a dos hores. Amb aquests itineraris es poden observar i interpretar diferents elements patrimonials de pedra en sec com barraques, marges, aixoplucs o receptacles d'aigua.
El director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Felip Monclús, ha explicat en què consisteixen les construccions de pedra en sec i s'ha compromès a impulsar aquesta forma de construcció artesanal que ell mateix té com a hobbie.

Pel que fa a les rutes, la primera és la que trancorre per les faldes de la serra del Montsià, que va pels termes municipals d'Amposta a Freginals on hi ha més construccions de pedra en sec. En aquest indret destaquen especialment, pel seu nombre, mida i importància, les nombroses barraques com la de l'Ametllé, considerada una de les més grans de la província de Tarragona i la més gran de les Terres de l'Ebre; la de Quicolis i la barraca de la Serreta.

La segona ruta per les faldes de la serra de Godall té un recorregut de tipus lineal que ressegueix un tram de l'anomenat “Camí Vell d'Amposta a Godall”. Durant el traçat s'hi poden veure unes impressionants margenades de roca calcària blanquinosa. El problema en aquesta ruta és que les millors construccions es troben dins de conreus particulars, cosa que en dificulta la visita. De totes formes, durant el camí, els visitants podran veure nombrosos marges. A més, durant aquesta ruta hi ha diferents itineraris senyalitzats com el de les oliveres mil·lenàries o el del barranc de la Caldera.

Pel que fa a la tercera ruta, entre el coll de Na Riu i el povet del Torril, recorre els camins i els lligallos de la zona situada entre les primeres serres del massís dels Ports i el poble de la Sénia. En aquest itinerari destaquen les construccions d'elements de pedra en sec com els marges de pedra seca, els pous i els forns de calç, usats pels pagesos a l'hora de treballar les vessants i les planes per transformar-les en rics camps d'oliveres.

Durant la presentació de les rutes també ha tingut lloc la inauguració de l'exposició “La pedra en sec a la comarca del Montsià” i està pendent un llibre sobre el mateix tema.
Sobre els tres projectes s'ha pronunciat el president del Consell Comarcal del Montsià, Castor Gonell, que s'ha felicitat per la iniciativa i que ha destacat la posada en valor de les construccions de pedra en sec com a element del nostre patrimoni artístic i paisatgístic.

MÍRIAM GAVALDÀ