2009-10-27

Molt bon començament del C.F.Godall a la lliga

Transcorregudes 6 jornades de lliga, el C.F.Godall continua a la part alta de la classificació tot i jugar tots els partits fora de casa.

Els resultats des de el començament de la temporada han estat els següents:

jornada 1. Jesus i Maria B - C.F.Godall 2-8
jornada 2. Rasquera - C.F.Godall 1-1
jornada 3. Jesus Catalònia B - C.F.Godall 3-2
jornada 4. Ginestar - C.F.Godall 2-3
jornada 5. Arnes - C.F.Godall 2-3
jornada 6. Ulldecona B - C.F.Godall 0-0


De comida de pobres a plato de lujo

La Vanguardia 04-10-2009


El Conseller d’Agricultura presidirà divendres els actes de celebració dels 50è Aniversari de la Secció Almàssera de la Cooperativa de Goda


La Plana Ràdio 07-10-2009

Coincidint amb la 6èna edició de la Fira de l’oli i l’espàrrec de 2009, la Cooperativa Agrícola de Godall va presentar una nova marca d’oli sota el nom de Lacrima Olea, emparada amb la DOP Baix Ebre-Montsià.

Aquest oli te una acidés de 0,3ª i ha passat tots el permisos d’analítica i els tast d’olis corresponents. Aquest any se n’han elaborat més de 2.000 lts i es presenta en envasos numerats de 5 lts i de 0,75 cl.


Ara, l’ entitat vol celebrar el 50è Aniversari de la Secció Almàssera (1959-2009), amb la presencia de l’Hble. Sr. Joaquin LLena, Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, fent un petit homenatge a tots els socis actuals i als tres mes antics, que encara continuen en vida i que han continuat contribuint en la construcció del nou molí.

Les oficines estan ubicades al C/ Calvari, i que a partir d’ara per acord de l’Ajuntament (a petició de la Cooperativa), passarà a dir-se Plaça de la Cooperativa, per aquest motiu es descobrirà una placa amb aquest nom.

Els actes de celebració ,presidits per Llena començaran aquest divendres 9 d’ octubre a partir de els 18 hores i consistiran en la descoberta de la placa inaugural de Plaça de la Cooperativa i del 50è aniversari ,el lliurament de tres plaques als tres socis més antics de la Almàssera i del lliurament d’un obsequi a tots els Socis actuals de la Secció Almàssera.

La Secció Almàssera de la Cooperativa de Godall , des de la seva constitució l’any 1949, ha anat funcionant pel sistema tradicional de “prenses i cofins”, havent-la reformat i adaptat en diverses ocasions per perfeccionar-la, situada a l’interior del nucli urbà, ocasionant aquesta situació problemes de transit a la zona i altres molèsties al veïnat.

Avui en dia la recol•lecció d’olives s’ha mecanitzat,la producció a augmentat i l’ entitat a potenciat la qualitat del producte podent arribar a envasar l’Oli d’Oliva Verge Extra i de la Denominació d’Origen Baix Ebre-Montsià, de més qualitat i més competitiu.

L’any 2002 el Consell Rector de la Cooperativa pels motius abans indicats i amb l’afany de poder donar un adequat servei als seus socis, va proposar a l’Assemblea General el trasllat i la millora de l’Almàssera, presentant-los el projecte de construcció d’un nou molí a les afores de la població, havent-la aprovat per la majoria dels assistents. El molí es va posar en marxa a partir de la Campanya 2003-04.

Actualment es recull una mitjana de 2.500 tn/campanya d’olives bàsicament del propi terme municipal .Amb una mitjana de 500 tn/campanya d’oli i 60.000 lts. envasats.

La finca on esta ubicat el nou Moli d’Oli ,denominat Les Clapises comprèn una única parcel•la de 12.000 m2, amb una superfície construïda de 768 m2 i un volum edificat de aproximadament 7.000 m2.

Des de l’any 2004, s ‘esta produint, envasant i comercialitzant l’oli de collita pròpia, sota la marca “Molí Clapises”, lo que representa un orgull per als socis de l’entitat, i un reconeixement de tots els clients a la qualitat de l’oli, tant verge com verge-extra que s’ elabora.

Ara, volem celebrar el 50è Aniversari de la Secció Almàssera (1959-2009), amb la presencia de l’Hble. Sr. Joaquin LLena, Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, fent un petit homenatge a tots els socis actuals i als tres mes antics, que encara continuen en vida i que han continuat contribuint en la construcció del nou molí.

Godall inaugura el centre d’interpretació de la seua serra


La Plana Ràdio 14-10-2009

municipi vei de Godall, està decidit a promoure el seu valor turístic més valuós, la serra de Godall, un espai natural protegit per la Generalitat , molt freqüentat pels humans des d’èpoques remotes .

El centre el centre d’interpretació i de promoció turística està ubicat al Casal Municipal i ocupa dos pisos.

Imatge: Diari de Tarragona

A la planta baixa, s’hi ha instal·lat una oficina de turisme on s’oferirà informació de totes les actius turístics i activitats que es poden realitzar al terme municipal. Al primer pis, d’altre banda, s’han rehabilitat dues sales, destinades a acollir la museïtzació definitiva d’ aquest incipient centre d’interpretació de la serra de Godall.

Actualment l’Ajuntament hi mostra dues exposicions, una amb fotografies antigues de veïns del poble i l’altra està dedicada a la mostra de pobles que integren la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Al marge d’utilitzar-les com a sales d’exposicions, l’alcalde, Paco Miró, espera que els espais inaugurats el passat divendres pel Conseller ‘ Agricultura Joaquim Llena , s’utilitzin per altres activitats, per exemple, conferències.

El centre d’interpretació està dedicat als valors naturals i culturals de la serra de Godall, en concret el sender que transcorre fins l’ermita de la Pietat, el mirador des d’on es pot practicar l’activitat d’avistament d’ocells, i els abrics d’art rupestre de la Serra de Godall ja terme d’Ulldecona, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L’objectiu del centre serà el de fomentar les rutes per la natura, en especial la que uneix l’ermita de la Pietat i el poble de Godall.

El pressupost del nou centre d’interpretació és de 150.000 euros, una part dels quals ,62.000 euros, han estat aportats pel Agricultura.


Més info a:

http://www.diaridetarragona.com/ebre/035283/godall/obre/centre/promocio/dels/valors/naturals/serra

http://www.elpunt.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/90506-llena-inaugura-el-centre-dinterpretacio-de-la-serra-de-godall.html

Santa Bàrbara acollirà divendres la III Jornada de Desenvolupament Rural

La Plana Ràdio 15-10-2009

L’Ajuntament de Santa Bàrbara organitza la III Jornada de desenvolupament rural. Aquesta jornada, que es va iniciar amb el Taller pràctic de tècniques de recerca de feina el passat 30 de setembre, tindrà la seva continuació aquest proper divendres 16 d’octubre.

L’objectiu d’aquesta segona part de la Jornada és presentar a l’empresariat i a emprenedors i emprenedores les possibilitats que, des del Departament de Treball, s’ofereix en matèria de finançament i ajuts per desenvolupar el seu negoci. Paral•lelament, es presentarà el resum d’activitats del Punt d’orientació i assessorament empresarial de Santa Bàrbara.

Foto: Santa Bàrbara Activa


Finalment s’ aprofitarà també la Jornada per inaugurar l’espai destinat per l’emprenedoria local i regional, SANTA BÀRBARA ACTIVA, a càrrec del sr. José A. Martín, director dels serveis territorials del Departament de Treball a les Terres de l’Ebre.

La jornada tindrà lloc a la Biblioteca José Escudé de Santa Bàrbara, situada al segon pis del Centre Cultural (c/Mare de Déu de Montserrat, 28- Santa Bàrbara). El divendres 16 d’octubre a partir de les 18.30 hores i les inscripcions es poden fer al Centre Cultural de Santa Bàrbara o al telèfon 977 71 91 36.

Aquesta jornada s’emmarca en les accions d’implementació de dos projectes importants de l’Ajuntament de Santa Bàrbara. Per una banda el projecte Dona, activa’t!, que es presenta com la posada en pràctica per a l’any 2009 del Pla Local de Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats de Gènere 2008-2011, que ha confeccionat l’Àrea de la Dona de la Regidoria de Serveis Socials.

I per una altra, el projecte de Promoció Econòmica de l’Interior del Montsià (pla 2008-2011), que desenvolupa la Regidoria de Promoció Econòmica, juntament amb el Departament de Treball i els ajuntaments de Godall, la Galera i Masdenverge.

Nou Reglament de la IGP Clementines de les Terres de l`Ebre

GenCat 10-2009


El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha aprovat el nou Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre, derivat de l’adaptació de l’anterior a la Llei de Qualitat Agroalimentària 14/2003, i al Decret 285/2006, i la relació de municipis que correspon a la zona de producció, elaboració i envasat d’aquesta IGP, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Aquest reglament forma part de la sèrie de reglaments de les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) que s’aniran publicant per tal d’adaptar-los a l’esmentada normativa. La principal novetat d’aquestes adaptacions rau en el canvi de personalitat jurídica dels consells reguladors que es constitueixen com a corporació de dret públic, i en el sistema de control i certificació d’IGP i DOP. Els reglaments també contemplen aspectes com els registres i inscripcions, la declaració de produccions, logotip, etiquetat, el control i certificació, el funcionament del consell regulador, els règims electoral i sancionador, i el finançament.

Les clementines protegides amb aquesta IGP corresponen a fruites de l'espècie Citrus reticulata, de les varietats Clementina fina, Clementina hernandina i Clemenules (Clementina de Nules), que pertanyin a persones productores inscrites al Registre del Consell Regulador.

La zona de producció, elaboració i envasat de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre està constituïda pels municipis pertanyents a les comarques del Baix Ebre i del Montsià: l'Aldea, Aldover, Alfara de Carles, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa, Xerta, Alcanar, Amposta, Freginals, la Galera, GODALL, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, la Sénia, Ulldecona.

Aspiracions renovades al CF Godall amb Cortiella de tècnic

Més de 670 persones es queden sense faena a l'agost malgrat el pla Zapatero i el turisme


Ebreconòmic 09-2009

Un pagès de la Galera denuncia la tala de 44 arbres de la seva finca



Diari de Tarragona 09-2009

S’investiguen els possibles autors i els motius de la destrucció del camp de cítrics, situat a peu de carretera


Hilario Audí, un jubilat de la Galera, es va trobar amb una desagradable sorpresa quan va anar dissabte a collir unes figues de la seva finca. Algú havia talat bona part dels arbres de l’explotació, destinada al consum familiar i a la que dedica el seu temps lliure. Segons explicà, els autors de la destrossa van fer servir un serrat japonès per talar per la soca mandariners i tarongers d’entre cinc i dotze anys, i una llimonera de prop de vint, a més d’un nesprer. Tots els arbres estaven en producció i en el cas dels cítrics, a punt per a collir ja a partir del mes vinent.

Però els fets no són nous. Segons explicà el pagès al Diari, ja el passat mes d’agost va trobar una desena d’arbres talats a la mateixa finca, entre tarongers i cirerers. En total, calcula en uns 6.000 euros els danys ocasionats a l’explotació, situada a la partida de l’Anogué, a peu de la carretera TV-3314, que uneix el nucli de la Galera amb Godall i el barri ulldeconenc de la Miliana.

El jubilat ha denunciar els fets davant dels Mossos d’Esquadra i el jutjat d’Amposta s’ha fet càrrec del cas. Actualment s’estan investigant els possibles autors de la destrossa i els seus motius, tot i que resultarà complicat poder-ne determinar l’autoria, ja que no hi ha testimonis.

Amb tot, el denunciant ha tret les seves pròpies conclusions i apunta a dos veïns també de la Galera, amb els que ha mantingut fortes desavinences des de les passades festes majors del municipi, a principis d’agost, «quan vam tenir uns altercats», admet sense concretar-ne els motius. Ara només espera poder demostrar qui ha estat l’autor o autors de la malifeta per tal de reclamar una compensació per tots els danys comesos. «No hi ha dret al que han fet. Quan hi ha un problema s’ha de donar la cara i no actuar d’aquesta manera, d’amagat», afirmà amb indignació.

La Sènia recorda el vessant aeri de la Guerra Civil

Ribera on line 09-2009

La Sènia posseeix un patrimoni històric singular i un passat ric en fets relacionats amb el vessant aeri de la Guerra Civil espanyola. Amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni ―del divendres 25 al diumenge 27 de setembre―, la localitat del Montsià oferirà una visita guiada al camp d’aviació de la Sènia, que va ser testimoni dels vols del bàndol republicà i de les esquadrilles alemanyes de la Legió Còndor.
Aquesta no serà l’única activitat que ha preparat la comarca per participar en les Jornades. Està prevista una visita guiada a Terracota, el Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, durant la qual es descobrirà com s’elabora una peça de terrissa. D’altra banda, a Ulldecona organitzen dues visites guiades: una a les pintures rupestres de la Serra de Godall, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998 i l’altra a l’Arion, on hi ha una de les més grans concentracions d’oliveres mil·lenàries, amb més de 1.500 exemplars que sobrepassen els 1.000 anys d’antiguitat.

El projecte Oli i Oliveres monumentals del Territori del Sènia rep una subvenció de 1.23 MEUR


Tinet Digital 09-2009

L'Associació Territori del Sénia, formada al 50% per representants dels sectors econòmics de la zona (agraris, turístics, socials) i l'altre 50% per la Mancomunitat de la Taula del Sènia, es va crear per a treballar conjuntament per a la millora de les condicions de vida de la gent d'este territori. Recentment la Mancomunitat, amb l'ajut del SOC, ha acabat un Inventari complert de les Oliveres mil.lenàries o monumentals (de més de 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del sòl) del seu territori, arribant als 4.080 exemplars (repartits per 18 municipis, tot i que la majoria estan a Ulldecona, Canet lo Roig i La Jana), fet que és únic a tot el món. Ara, amb la subvenció del Ministeri de Medi Ambient, es vol tirar endavant un projecte per aprofitar els valors d'aquests arbres.

Es dona la circumstància que les oliveres són el cultiu majoritari al territori (28.658 Ha, d’una superfície total 197.734 Ha), cosa que representa el 14,5%, mentre que a Espanya és el 4,8%, a la Comunitat Valenciana el 4,1%, a Catalunya el 3,9% i a Aragó l’1,2%. I per altra banda l’agricultura representa el 13,3% de la població ocupada d’esta zona, mentre que la mitja a Espanya és del 6%, a Catalunya el 2%, a la Comunitat Valenciana el 4% i a Aragó el 6%.

Partint de tot això es va plantejar este Projecte pilot, anomenat “Oli i Oliveres mil·lenàries, motor de desenvolupament sostenible del Territori del Sénia”, amb l’objectiu principal de: “posar en valor les 4.080 oliveres mil·lenàries existents, aprofitant els seus valors en tots els aspectes possibles, però amb la finalitat de que els beneficis reverteixin en la millor valorització de tot l’oli de la zona; i també que, una vegada fetes totes les millores necessàries en els processos de producció i, després dels maridatges apropiats, serveixin per a la millora d’altres productes: gastronòmics, turístics, culturals, de salut, etc.”

Ha estat l‘Associació qui va presentar el projecte al MAMR i ara, una vegada aprovada la subvenció, serà qui l’administrarà però, mitjançant un conveni de col·laboració, serà la Mancomunitat qui el durà a terme, per la seua experiència i els mitjans humans i materials de que disposa.

Estos dies l’Associació ha rebut la notificació del Ministeri donant-li una subvenció de 1.230.150 € (repartida en 4 anys) per a este Projecte, sent un dels 20 que han estat seleccionats i el que ha rebut l’ajuda major.

De la subvenció total (1.230.150 €) hi ha una part (320.711 €) destinada a despeses d’assistència tècnica (estudis i projectes, reunions...). Mentre que la part de despeses d’execució compta amb 909.439 € per a:
- conservar i posar en valor les oliveres mil·lenàries
- mesures agroambientals i de millora del medi ambient
- millora de la qualitat i augment del valor dels olis del territori
- estudi d’un Centre d’Investigació (IRTA) sobre les oliveres i l’oli
- campanyes de divulgació de l’oli i les oliveres
- campanyes de formació al sector i a altres del territori
- itineraris mediambientals per les oliveres i el territori
- TICs: web, georeferenciació, noves prestacions
- interacció amb altres sectors econòmics

Aquest dimarts s'ha reunit la Comissió mixta (6 persones de l’Associació i 6 de la Mancomunitat) que és l’òrgan de presa de decisions per a reformular el projecte d’acord amb la subvenció aprovada i posar en marxa immediatament les coses previstes, com per exemple, l’inici de l’Estudi de l’IRTA, que està orientat a:
- determinar el genotip de les oliveres monumentals (les de més de 3,5m)
- caracteritzar les oliveres singulars (les que tenen un genotip únic)
- comparació de les característiques dels olis de les diferents oliveres
- assessorament als molins per a la producció d’oli d’oliveres monumentals.

L'inventari
L'objectiu primordial d'aquest treball ha sigut l'elaboració d'un inventari per a conèixer de forma directa el nombre total d'oliveres monumentals que hi ha al territori de la Taula del Sénia. Per altra part, l'elaboració d'aquest inventari ha permès descobrir la distribució de les oliveres dins del territori, així com el nombre total d'exemplars i les seues dimensions i característiques. En certa manera, es tracta de posar totes les cartes sobre la taula per a poder entendre i veure la dimensió de tot l'extens patrimoni arbori que hi ha en els pobles de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

Un inventari d’oliveres monumentals és la primera eina que ha de conduir a l’elaboració de futurs projectes conservacionistes, plans de gestió i altres estudis, per a poder mantindre de forma sostenible, tant per als propietaris com per a les administracions, el gran patrimoni d’oliveres monumentals o mil·lenàries. És per això la importància de fer este inventari, ja que suposa el primer escaló per a futurs projectes.

Des del descobriment de la producció d’oli, este producte ha format una part important en la vida dels homes en tota la conca mediterrània. Des dels fenicis, egipcis, grecs, romans, àrabs i cristians, l’oli ha sigut emprat en l’alimentació, en cosmètica i també com a líquid de combustió en fanals i cresols. Considerat un arbre sagrat, l’olivera es va conrear per tot el Mediterrani fins arribar a les nostres terres.

Fruit d’esta vella tradició oleica en la cultura mediterrània, avui en dia tenim en les nostres terres exemplars d’oliveres de grans dimensions, algunes d’elles plantades pels àrabs i potser, inclús, pels romans, arbres de gran valor que poden assolir edats des d'un centenar a inclús més d’un miler d’anys.

El present treball és el fruit d’una intensa recerca per totes les terres de la Taula del Sénia on hi ha conreu d’oliveres, buscant exemplars monumentals. S’ha pretès fer un inventari exhaustiu d’arbres considerats monumentals, també anomenats mil·lenaris.

Per a poder realitzar este treball s’han visitat i prospeccionat les finques, partides, polígons o inclús termes sencers de 18 pobles de la Taula de Sénia. Estos pobles són els situats a les terres més baixes del territori, on la climatologia suau permet el cultiu i desenvolupament normal de les oliveres. El treball s’ha basat fonamentalment en els pobles de la vessant marítima de la Taula del Sénia i més concretament en: Alcanar, Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Freginals, La Galera, Godall, La Jana, Mas de Barberans, Rossell, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, La Sénia, Traiguera, Ulldecona i Vinaròs. Per altra banda, i amb menor importància en quan a quantitat, també s’han trobat exemplars monumentals en un poble del Matarranya, Pena-roja de Tastavins. La resta de pobles (Beseit, Castell de Cabres, Morella, La Pobla de Benifassà, Vall de Roures i Vallibona), tots ells pobles de muntanya, s’han quedat fora de l’estudi degut a que no s’ha pogut trobar cap exemplar que manifeste les característiques adequades per a ser catalogat com a monumental.

El valor límit per a considerar una olivera monumental que s’ha usat en el present treball, ha sigut la mesura de 3,50 m del perímetre del tronc principal de l’arbre, mesurat a una alçada d’1,30 m. Esta mesura ha servit de tall per a poder incloure o refusar els arbres mesurats al camp. Per a cadascuna de les oliveres inventariades s’ha pres la mesura del perímetre del tronc (a la base del tronc i a una alçada 1,30 m des del sòl), l’alçada total de l’arbre, el diàmetre de la capçada, així com la mesura de les branques secundàries resultants d’una ramificació, en aquells arbres que ramifiquen per sota d’1,30 m d’alçada. A més a més, cada arbre ha sigut marcat amb l’ajuda d’un GPS per tenir les dades concretes de la seua ubicació, també han sigut fotografiats tos els exemplars estudiats, realitzant un conjunt de fotos de cada exemplar que ajudaran al seu reconeixement i estudis posteriors. I, finalment, s’ha fet una classificació de la Monumentalitat, numerant de 1 a 6 (1 = menor i 6 = la major), en funció del perímetre de tronc però també (altura, formes rares, rabassa, etc.).

La recerca d’oliveres s’ha fet prospeccionant tots els terrenys dels pobles estudiats. Ha sigut una tasca que s’ha fet conjuntament amb l‘ajuda de persones coneixedores del terreny, institucions i cooperatives amb alguna experiència prèvia en catàlegs d’oliveres. En la majoria de pobles l’ajuda d’estes persones ha estat fonamental per poder trobar les oliveres més grans del terme, en altres pobles amb un volum d’oliveres molt superior per anar buscant les oliveres una per una, es va optar per prospeccionar tot el terme sencer, d’un extrem a l’altre i finca per finca, és el cas de Canet lo Roig, La Jana i Ulldecona, poblacions que reuneixen la major densitat d’exemplars catalogats i la suma de tots ells suposa el 80% de les oliveres monumentals del territori.

Amb la gran tasca feta en este inventari s’han pogut catalogar un total de 4.080 oliveres monumentals pels diferents pobles que formen part del territori de la Taula del Sénia. Esta xifra suposa una gran densitat d’oliveres monumentals per a un territori molt menut i es pot dir, amb tota certesa, que és una de les zones amb el major nombre d’oliveres mil·lenàries o monumentals i on es troben alguns dels exemplars més voluminosos. Estes oliveres es concentren sobre tot en tres pobles La Jana, Canet lo Roig i Ulldecona, els dos últims passen dels 1.000 exemplars monumentals i La Jana arriba a 939 oliveres. Cal tindre en compte que tan Canet i Ulldecona tenen termes molt grans (68,5 i 126,7 km² respectivament) i La Jana molt reduït (19,5 km²), atenent a estes dades de superfície, La Jana es ficaria al capdavant dels pobles amb més exemplars monumentals per km².

Durant la realització d’este treball han col·laborat en el treball de camp, durant un total de 5 setmanes en els termes de Canet lo Roig i Ulldecona, els alumnes i professors del grup de Dinamització dels serveis d’informació i atenció ciutadana del Taller de Empleo Tierra de Encuentros II: José Miguel Adell Ramia, Laia García Moreno, Miquel Gasulla Reverté, Lucía Guimerà Sebastià, Emèrita Jovaní Adell, Pilar Martí Salvador, Lourdes Matamoros Gago, Sara Puente Aznar, María José Quintana Periche, Meritxell Torras Perpiñan i Mònica Voichita Cosma.

També durant els 2 últims mesos va treballar en l’inventari un persona contractada per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Albert Julian Zaragoza (de La Sénia), que va suposar una gran ajuda per a poder finalitzar tot el treball de camp i que no s’allargués més enllà de l’estiu.

Hi ha també moltes altres persones que han col·laborat, han aconsellat i han mostrat moltes oliveres i finques de cada terme, són persones coneixedores dels seus pobles i que amb la seua ajuda han fet possible l’inventari: José Anglès Sans (Càlig), Ximo Anglès Sans (Càlig), Àlvar Anyó (Benicarló), Lluís Arbó (Sant Carles de la Ràpita), María José Barreda (Vinaròs), Ramón Caballer (Rossell), Tito Cabané (Ulldecona), Josep Lluís Cardona Gavaldà (Santa Bàrbara), Xaro Checa Bejarano (grup Intercoop), Pepi Cid (Acomont), Andreu Cumba Coloma (La Jana), María Blanca Duré Prades (La Galera), Josep Lluís Fernández Homedes (Freginals), Juan Gargallo Balaguer (La Jana), Ricardo Gil Rull (Pena-roja de Tastavins), Eleuterio Gimeno Gimeno (Canet lo Roig), Ricardo Guimerà Lleixà (Mas de Barberans), José Ramon López Masip (Vinaròs), Ramon Mampel Della (Traiguera), José Messeguer Pla (Canet lo Roig), Jesús Millán Pago (Godall), Joan Moisés (Sant Carles de la Ràpita), Ruben Pareja Balaguer (La Jana), Antonio Peinado Sorlí (Benicarló), Victoriano Pertegàs Mitjavila (La Sénia), Lluís Porta Ferré (La Galera), Josep Querol (Rossell), Jordi Roé Bonfill (Santa Bàrbara), Ferran Royo Pla (Santa Bàrbara), Josep Maria Sancho Subirats (Alcanar), Joan Subirach (Freginals), Martí Vericat Cifre (Canet lo Roig), Jaume Vilanova (Benicarló).

També ha sigut molt valuosa l’ajuda prestada pel personal de la Mancomunitat de la Taula del Sénia a l’hora de fer este treball, especialment per part de Jaume Antich Balada (Gerent) i el personal d’ocupació laboral, Xus Querol, Tere Adell, Lucia Lombarte i Mar Albesa.

La direcció i redacció del treball ha anat a càrrec de ROMÀ SENAR LLUCH, per encàrrec d’Arabogues.

La Diputació impulsa la creació i adequació d’àrees de lleure en 50 municipis

Tot Tarragona - 08-2009




a Diputació de Tarragona invertirà 525.000 euros en la creació o adequació d’àrees de lleure en 50 municipis i entitats municipals descentralitzades del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Les diferents quantitats es reparteixen entre els ens que van acollir-se a la convocatòria d’aquesta línia d’ajuts i que en compleixen els requisits.

L’import màxim de cada inversió és de 18.039 euros, segons estableixen les bases que regulen aquestes aportacions. Les inversions serviran per adquirir mobiliari urbà per a àrees d’esbarjo, realitzar tasques d’arranjament i millora de diversos espais, crear o ampliar-ne d’altres, recuperar l’entorn de fonts, instal•lar tanques i serveis i recuperar arbredes, entre moltes altres actuacions en el mateix sentit.

Amb aquesta línia d’ajuts de caire mediambiental, a través del Servei d’Assistència Municipal (SAM), la Diputació fa palès un cop més el seu afany per millorar la qualitat de vida dels habitants de la demarcació i contribuir a la preservació d’espais naturals i de lleure dels municipis.

Ajuntament / Ajut Diputació:

Jesús (EMD): 4.073,26 €
L’Espluga de Francolí: 15.253,30 €
Falset: 11.067,29 €
La Figuera: 2.989,61 €
Figuerola del Camp: 12.712,61 €
Garcia: 13.882,89 €
Godall: 15.253,38 €
Gratallops: 10.152,00 €
Els Guiamets: 7.377,45 €
Margalef: 12.192,70 €
La Masó: 13.368, 64 €
Montblanc: 9.908,67 €
La Morera de Montsant: 10.268,95 €
Nulles: 7.468,75 €
Passanant i Belltall: 15.253,38 €
Les Piles: 14.321,32 €

La Diputació de Tarragona aportarà 27.000 euros a la Mancomunitat de la Taula del Sénia

Avui.cat 08-2009

a Diputació de Tarragona ha aprovat un conveni de col·laboració amb la Mancomunitat de la Taula del Sénia, pel qual l'ens provincial es compromet a aportar 27.000 euros a l'entitat. En aquests moments, la Mancomunitat aglutina 22 municipis de Catalunya, l'Aragó i el País Valencià amb trets geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, Concretament, l'acord preveu la prestació, per part de la Diputació, d'un seguit de mesures de suport tècnic, jurídic i econòmic als municipis mancomunats que pertanyen a l'àmbit territorial de la demarcació de Tarragona.

La Mancomunitat de la Taula del Sénia està formada per 22 municipis situats al voltant del riu Sénia que sumen un total de 110.000 habitants, en un territori de 2.000 Km2. Els municipis catalans que en formen part són Alcanar, Ulldecona, la Sénia, Sant Carles de la Ràpita, Godall, Mas de Barberans, la Galera, Freginals i Santa Bàrbara (Montsià). Els municipis valencians que la integren són Vinaròs, Morella, Traiguera, Rossell, Canet, la Jana, Càlig, Cervera, Vallibona i Benicarló, mentre que els municipis aragonesos associats són Vall-de-roures, Beseit i Pena-roja de Tastavins.Oficialment, la Mancomunitat va ser constituïda per canalitzar les iniciatives locals de desenvolupament territorial i, en concret, a millorar de les condicions de vida dels seus habitants, promoure el desenvolupament econòmic i social de la zona, potenciar i treure el màxim profit dels recursos del territori (naturals, patrimonials, culturals o turístics), aconseguir una millora de les infraestructures i comunicacions de la zona i facilitar la coordinació educativa, sanitària i d'emergències.

El conseller Nadal visita les obres de millora de la T-331 entre Ulldecona i Vinallop i de la TV-3319 a la Sénia

Ribera on line 08-2009


El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui les obres de millora de la carretera T-331 entre Ulldecona i Vinallop (Tortosa), que es troben en avançat estat d'execució en el tram entre Ulldecona i Santa Bàrbara. Els treballs, que abasten més de 21 quilòmetres, inclouen l'eixamplament de la calçada, l'eliminació de revolts i la construcció de la variant de Santa Bàrbara. D'altra banda, el conseller Nadal també ha visitat la carretera TV-3319 al seu pas per la Sénia, un cop finalitzes les obres de millora que el DPTOP hi ha dut a terme, que han comportat el condicionament de la travessera. Ambdues actuacions comporten una inversió de prop de 20,7 MEUR.


Millora del traçat i eixamplament de la via



El tram objecte de l'actuació s'inicia a la rotonda final de la variant d'Ulldecona i finalitza a la C-12 a Vinallop (terme municipal de Tortosa), i discorre pels municipis de Freginals, Godall, la Galera, Santa Bàrbara i Masdenverge i Tortosa.



Les obres que ara es liciten inclouen les actuacions següents:



· Eixamplament de la carretera, que fins ara tenia entre 6 i 7 metres d'amplada, fins als 9 metres previstos. Així, la via comptarà amb dos carrils de circulació de 3,5 metres d'amplada i dos vorals d'un metre d'amplada.



· Millora del traçat, amb la suavització de revolts



· Formació d'una intersecció en forma de T i construcció d'un pas inferior per a vianants al pas de la carretera per la zona de les Ventalles (terme municipal d'Ulldecona)



· Construcció d'una variant a Santa Bàrbara, de 3 quilòmetres de longitud, que permetrà evitar el pas dels vehicles per l'interior del nucli urbà. Al llarg d'aquesta variant, es construiran tres rotondes: una a l'inici de la variant, al sud de la població; una altra en l'encreuament amb la carretera T-350 (de Santa Bàrbara a Masdenverge), i la tercera, al final de la variant, a la sortida cap a Vinallop. La primera rotonda tindrà 40 metres de diàmetre i les altres dues, 60 metres.



Construcció d'un viaducte per a creuar el barranc de Roer, prop de Vinallop, de 96 metres de longitud, format per tres trams de 32 metres cadascun.

Tres exposicions de la Mancomunitat de la Taula del Sénia s'exhibeixen a l'Ajuntament de Tarragona

El Punt 08-2009


El Pati Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona és la seu, fins al 30 d'agost, de les exposicions Matarranya, riu i territori. Del mar a la muntanya (9 pobles del Montsià) i Exposició del riu Sènia, produïdes per la Mancomunitat de la Taula del Sénia. És el primer cop que les mostres s'exhibeixen fora del territori d'origen.

La Mancomunitat de la Taula del Sénia, constituïda el 2006, està formada per 24 municipis (12 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos), situats al voltant del riu Sénia i el massís dels Ports, que tots junts superen els 114.000 habitants. No és una mancomunitat de serveis sinó que treballa per aconseguir, a partir de les administracions, la millora de problemes comuns.

Les tres exposicions s'han muntat amb l'ajuda econòmica dels serveis d'ocupació de Catalunya i Aragó. Exposició del riu Sénia és un recorregut per aquest petit riu que marca el límit entre Catalunya i el País Valencià. Matarranya, riu i territori parla del riu i dels tres pobles aragonesos que formen part de la mancomunitat (Beseit, Pena-roja de Tastavins i Vall de Roures). I Del mar a la muntanya va dedicada als nou pobles catalans de la mancomunitat: Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona.

L'oli més antic


El Punt 25-08-2009

El Baix Ebre i el Montsià són paisatges d'oliveres des de molt antic. En aquesta zona del sud de Catalunya, la principal productora d'oli del país, hi trobem les oliveres més antigues del món, sobretot a la part del riu Sénia, on hi ha exemplars que s'apropen als mil anys

tar el conreu de l'olivera a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. En aquesta part de Catalunya és on es troben les oliveres més antigues del país i del món. Arbres de branques recargolades i troncs immensos que impacten la mirada i que donen al paisatge un to verd platejat molt característic. Aquestes comarques són les principals productores de Catalunya d'oli d'oliva, amb una producció anual d'unes 45.800 tones d'oli i unes 12.100 hectàrees conreades. Però no tota aquesta producció es comercialitza a través del segell de la denominació d'origen protegida (DOP), una marca que es va aconseguir el 2003. Les característiques dels arbres, en molts casos de grans dimensions, fan que la recol·lecció de les olives en aquesta part del país siga més difícil que en altres zones, per això una part de la collita es recull del terra i no de l'arbre. Això provoca que l'oli tinga menys qualitat, fet que explica que d'una producció de 45.800 tones, només 700 siguen d'oli verge extra i 145 es comercialitzen sota alguna de les marques de la DOP: Acobem, Aureum, Iberolei, Cabra Feixet i Ilercavònia. Són olis obtinguts a partir de tres varietats d'oliva: la morruda, la sevillenca i la farga.

Els experts diuen que «són olis nets, transparents, sense vels ni terbolesa», d'uns colors que van del groc verdós al daurat. També en destaquen que són olis saborosos i aromàtics de gust afruitat i lleugerament dolç. El consell regulador de la DOP fa una aposta clara per incrementar la producció d'oli protegit i les dotze cooperatives que integren la DOP (Sant Roc de Paüls, Soldebre de Tortosa, Sant Isidre del Perelló, l'Olivarera de Camarles, la del Mas de Barberans, la de Sant Gregori de Santa Bàrbara, la del Camp de Santa Bàrbara, la de la Galera, la de Godall, la de Freginals, la de la Sénia i la d'Ulldecona) organitzen anualment fires per promocionar el seu oli i les seues marques de manera conjunta. Es tracta d'unes mostres que ja formen part del paisatge quotidià del Baix Ebre i el Montsià els mesos que dura la campanya de l'oli. Durant aquests mesos, l'olor apegalosa de la sansa es pot percebre en bona part d'aquests municipis sovint envoltats de camps d'oliveres. Fins i tot algunes guies turístiques ho destaquen. Ara bé, a final dels 90 hi va haver una important reconversió agrària que va substituir moltes de les oliveres per tarongers. Va ser quan la plana que separa el Mas de Barberans de Santa Bàrbara va deixar de ser un mar de color verd platejat.

Aguas que hermanan


Diari de Tarragona: 14-08-2009


El río Sénia fraterniza una amplia zona que abarca tres comunidades autónomas

Siempre ha existido una estrecha relación entre las gentes de todos los lados del río Sénia, independientemente de la comunidad en la que esté inscrito cada pueblo. Pertenecen a las comarcas del Montsià, el Maestrat, Els Ports y el Matarranya, y para oficializar esta afinidad se creó la Mancomunidad de la Taula del Sénia.

Su nombre, Taula (punto de encuentro y diálogo) y Sénia (río que es el límite natural entre las tres comunidades), explica su objetivo principal: ser un medio para trabajar en común con el fin de mejorar las condiciones de vida de todos sus habitantes.

Comprende 24 municipios de Tarragona, Castelló y Teruel. Los nueve municipios catalanes de la Taula del Sénia son Alcanar, Ulldecona, La Sénia, Sant Carles de la Ràpita, Godall, Mas de Barberans, La Galera, Freginals y Santa Bàrbara, todos ellos en la comarca del Montsià.

La zona al entorno del río Sénia tiene tanto costa (desde el Delta de l’Ebre hasta Benicarló) como montaña (los parques naturales de Els Ports y la Tinença de Benifassà en el norte de Castelló). Uno de los lugares más emblemáticos y que más capta este punto de encuentro entre catalanes, valencianos y aragoneses es el Tossal del Rei, donde confluyen las tres comunidades. Cada año, los ayuntamientos de La Sénia, La Pobla de Benifassà (Castelló) y Beseit (Teruel) organizan una jornada de hermandad en el Tossal del Rei, en la pasada edición también se sumó la Mancomunidad.

Desde este organismo destacan los elementos de interés gastronómico, cultural, monumental, arqueológico y paisajístico del territorio. Según la oficina central de la Taula del Sénia en Vinarós, «las rutas que despiertan más interés entre los visitantes son los olivos milenarios, los Ports, el Matarranya, el Delta del Ebre, la huella dejada por las órdenes militares en los cascos antiguos medievales de localidades como Morella, Valderrobres o Ulldecona y, por supuesto, la ruta íbera con yacimientos visitables en Alcanar, Benicarló y Vinarós, principalmente. La oferta es muy variada».

Para dar a conocer esta diversidad, cada año se organiza en un pueblo distinto la Mostra de la Taula del Sénia, un certamen que este próximo mes de septiembre le tocará a Valderrobres llegando así, por primera vez, a un municipio aragonés. Anteriormente la acogieron Sant Carles de la Ràpita, Benicarló, Ulldecona y Alcanar.

Promoción turística

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha editado dos importantes herramientas de promoción de estos activos turísticos: por una parte, un mapa que incorpora la red viaria detallada e información básica de cada uno de los municipios y sus principales puntos de interés. El proyecto se difunde en ferias y certámenes así como en las mismas oficinas de turismo local. Por otra parte, el catálogo de la Taula del Sénia incluye los itinerarios y rutas temáticas en tres idiomas.

Vale la pena descubrir la diversidad de paisaje, la riqueza cultural y turística que envuelve el entorno del río Sénia, un territorio con 110.000 habitantes y una superficie total de 1.986 kilómetros cuadrados.

Noches de música en L’Ampolla

Diari de Tarragona 12-08-2009

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries son el principal reclamo del certamen musical Eloi Mestre, que se celebra hasta el domingo en el municipio costero del Baix Ebre

La ‘MoMa’ (Montsià-Maestrat) Orquestra de Cambra abrirá hoy la XVIII edición del Certamen de música clásica y popular de L’Ampolla, que finalizará el próximo domingo tras ofrecer una actuación distinta cada noche.

La MoMa pretende juntar todos los músicos de cuerda de grado medio y superior, para crear una orquesta estable dirigida tanto a jóvenes como a profesionales que no cuentan aún con su propio grupo musical. Sus miembros proceden, en su mayor parte, de Amposta, Benicarló i Vinaròs. El concierto tendrá lugar en la Iglesia Parroquial de L’Ampolla.

Sin desmerecer las otras propuestas, el plato fuerte de las jornadas llegará mañana viernes con la presentación de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El interés despertado por el grupo tortosino ha obligado a la organización a trasladar el espectáculo al puerto pesquero, donde hay más capacidad, en lugar de celebrarlo en la plaza Catalunya, como estaba previsto en un principio.

También se ha tenido que cambiar, a última hora, la banda de música del sábado. Finalmente, será la de Godall quien ofrecerá el tradicional concierto de música de banda en la plaza Catalunya.

El Quartet de flautes travesseres Quattour cerrará el ciclo musical en la iglesia el domingo. El cuarteto surgió de instrumentistas del Conservatori de Música de Tarragona. Han actuado en diversos lugares de Catalunya y en festivales como el de «Música als Monuments».

El certamen empezó siendo semanal y desde hace una decena de ediciones, las actuaciones se concentran entorno a la festividad de la Asunción. Ha dado la oportunidad de darse a conocer a músicos del pueblo y también ha traído estilos como el gospel, difícil de escuchar habitualmente en la comarca. Todas las actuaciones son gratuitas y empiezan a las once de la noche, organizadas por la Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de L’Ampolla, que espera repetir el éxito de las ediciones anteriores.

Eloi Mestre fue un maestro de escuela que dejó una profunda huella entre la población de L’Ampolla. Llegó a la localidad poco antes de la Guerra Civi española y ejerció de profesor hasta su jubilación. Impartió clases a tres o cuatro generaciones de ampolleros, fundó el primer coro parroquial y compuso la música de los «Gojos de Sant Joan», patrón de L’Ampolla. Mestre falleció hace unos 30 años, y el municipio le recuerda desde hace dieciocho con un certamen musical en el cual también colabora la familia Grau Mestre.