2009-10-27

Un pagès de la Galera denuncia la tala de 44 arbres de la seva finca



Diari de Tarragona 09-2009

S’investiguen els possibles autors i els motius de la destrucció del camp de cítrics, situat a peu de carretera


Hilario Audí, un jubilat de la Galera, es va trobar amb una desagradable sorpresa quan va anar dissabte a collir unes figues de la seva finca. Algú havia talat bona part dels arbres de l’explotació, destinada al consum familiar i a la que dedica el seu temps lliure. Segons explicà, els autors de la destrossa van fer servir un serrat japonès per talar per la soca mandariners i tarongers d’entre cinc i dotze anys, i una llimonera de prop de vint, a més d’un nesprer. Tots els arbres estaven en producció i en el cas dels cítrics, a punt per a collir ja a partir del mes vinent.

Però els fets no són nous. Segons explicà el pagès al Diari, ja el passat mes d’agost va trobar una desena d’arbres talats a la mateixa finca, entre tarongers i cirerers. En total, calcula en uns 6.000 euros els danys ocasionats a l’explotació, situada a la partida de l’Anogué, a peu de la carretera TV-3314, que uneix el nucli de la Galera amb Godall i el barri ulldeconenc de la Miliana.

El jubilat ha denunciar els fets davant dels Mossos d’Esquadra i el jutjat d’Amposta s’ha fet càrrec del cas. Actualment s’estan investigant els possibles autors de la destrossa i els seus motius, tot i que resultarà complicat poder-ne determinar l’autoria, ja que no hi ha testimonis.

Amb tot, el denunciant ha tret les seves pròpies conclusions i apunta a dos veïns també de la Galera, amb els que ha mantingut fortes desavinences des de les passades festes majors del municipi, a principis d’agost, «quan vam tenir uns altercats», admet sense concretar-ne els motius. Ara només espera poder demostrar qui ha estat l’autor o autors de la malifeta per tal de reclamar una compensació per tots els danys comesos. «No hi ha dret al que han fet. Quan hi ha un problema s’ha de donar la cara i no actuar d’aquesta manera, d’amagat», afirmà amb indignació.