2011-06-21

Sense rebaixa fiscal per als citricultors


UP denuncia que l'Ebre és l'únic lloc de l'Estat on no es compensarà els productors pels danys climatològics.

Els productors de cítrics de les Terres de l'Ebre van ser víctimes el 2010 d'importants pèrdues de collita per les gelades del gener i el desembre. Uns danys climatològics que van afectar també els citricultors del País Valencià, de Múrcia i d'altres punts de l'Estat. Amb tot, les Terres de l'Ebre és l'única zona productora que no està inclosa en l'ordre del Ministeri d'Hisenda que aplica la reducció de l'IRPF per a la campanya 2010 en concepte de danys climatològics. “Les Terres de l'Ebre no hi són perquè hi ha algú que no va fer la seua feina. L'anterior director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya, no va enviar els informes a Madrid”, va denunciar ahir el coordinador d'Unió de Pagesos a l'Ebre, Joan Montesó. En aquest sentit, els citricultors ebrencs hauran de pagar els impostos al tipus habitual, un 26% del rendiment net, mentre que al País Valencià tributaran el 9% del rendiment; a Múrcia, entre el 9 i el 13%, i a Canàries, el 5%. “Per la incompetència del Departament d'Agricultura, que no surt al camp a valorar els danys, ens tocarà pagar la totalitat del mòdul de l'IRPF”, va lamentar el responsable del sector dels cítrics d'UP, Carles Roig.

Pel que fa al grau d'afectació de les inclemències climatològiques, és diferent segons el municipi. A Tortosa, UP calcula que les gelades van fer malbé entre un 30 i un 100% de la producció; a Santa Bàrbara, un 40%; a Roquetes, entre un 70 i un 90%, i a la Galera i Godall, la pedregada del mes de juliol va afectar un 80% de la producció de cítrics.

Rectificació

UP reclama a la Generalitat que comunique a l'Estat els danys que van patir els citricultors ebrencs abans que finalitze el període de presentació de la declaració de la renda, per evitar haver-ne de presentar de complementàries.