2011-06-21

Ulldecona - L'Ajuntament demanda Endesa per l'últim incendi


Tot i que de moment no hi ha danys visibles a les pintures rupestres, un informe de patrimoni alerta que sí que podrien patir afectacions a mitjà termini.

L'Ajuntament d'Ulldecona presentarà una demanda contra la companyia elèctrica Endesa per l'incendi que el passat 22 de febrer va cremar 19 hectàrees de matolls a la serra de Godall i es va aproximar a l'ermita de la Pietat i als abrics de pintures rupestres que hi ha a la zona. Els informes dels agents rurals han certificat que l'incendi es va originar al costat d'una torre de mitjana tensió i, a més, el consistori té documents propis que demostren que en aquesta zona s'han produït dos incendis més, provocats per la línia elèctrica: un, el 1996, i un altre de més petit fa uns deu anys.

Encara no s'han acabat de quantificar els danys però el consistori té un informe de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat que assenyala que a causa del foc s'ha malmès el 80% de la tanca perimetral que es va instal·lar el 2003 per protegir les pintures rupestres. “Està tota rovellada”, apuntava l'alcaldessa Núria Ventura, que va dir que no es tracta només del que val la tanca –té diversos quilòmetres de longitud– sinó també de les dificultats d'instal·lar-la ja que passa per punts inaccessibles.

Però més greu que això és l'afectació que el foc ha pogut tenir en les mateixes pintures rupestres, declarades el 1998 patrimoni mundial de la humanitat per part de la Unesco i que tenen entre 5.000 i 8.000 anys d'antiguitat. El mateix informe assenyala que tot i que no s'observen afectacions directes hi ha polsim de carbonet enganxat a les parets que és probable que s'hi quede. A més, és probable que les altes temperatures a què van quedar exposades les pintures –el foc va passar per dalt dels abrics– “tinguen conseqüències a mitjà o llarg termini” en les pintures, apunta l'informe que recomana que es facin estudis. A més, el document també insta l'Ajuntament a substituir la tanca i que ho faça presentant una demanda per danys a Endesa. Això és el que farà l'Ajuntament una vegada avaluï els danys.