2016-02-16

Les 6 exposicions que ens aproparan a l'essència aquest 2016


El Museu de les Terres de l'Ebre recull i revisa la història etnogràfica de les nostres terres

Vols saber com eren els cinemes antics a les Terres de l'Ebre, descobrir els col·leccionistes que amaga el territori o conèixer la història d'una entitat musical centenària com és la Lira Ampostina? El Museu de les Terres de l'Ebre encara aquest 2016 amb 6 exposicions gratuïtes de visita obligada. A més, hi haurà un total de 70 activitats públiques a Amposta, Alcanar, La Ràpita, Godall, Masdenverge, Freginals, Sant Jaume d’Enveja i Santa Bàrbara per apropar-te a una essència que també és la teua. Mira, mira! 

1. Els orígens de la música de banda
Les bandes locals han estat una bona cantera de músics a les nostres terres. Algunes d'elles tenen una llarga tradició i han vist nàixer el talent de moltes generacions. El 2016 serà un any important per a La Lira Ampostina, que ha preparat diverses activitats per celebrar el centenari de la seva fundació. Els actes van començar formalment el dia 16 de gener amb el concert inaugural del Centenari. Des de la Lira i el Museu de les Terres de l’Ebre s’han preparat dues activitats molt destacades: l'exposició 'Un segle de música de banda”, que s’inaugurarà el proper 6 de maig, i també un cicle de taules rodones que començarà a l’abril i s’acabarà al novembre. Passem revista a la història de la nostra banda sonora!

2. Una mirada documental als peixos autòctons
El Museu de les Terres de l’Ebre i la Fundació La Pedrera inauguraran a principis de juliol una mostra itinerant sobre els peixos migradors al tram baix del riu. Quatre espècies d'aquests peixos amenaçats, com són l’esturió, la llampresa, la saboga i l’anguila, seran els protagonistes d'una exposició que girarà, durant dos anys, per diferents municipis riberencs com Tortosa, Flix, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, La Ràpita, l’Ametlla de Mar, Xerta, Móra d’Ebre o Tivenys, entre molts altres. En paral·lel a l’exposició, es crearan materials didàctics que es treballaran amb els escolars de les poblacions que visitarà la mostra.

3. L'art i la música revisiten el patrimoni
Aquest festival que porta la música i l'art a espais amb alt valor patrimonial com finques, convents o cases abandonades arriba a la tercera edició amb una forta aposta per la fotografia artística, que ha estat la disciplina escollida d'enguany. Com en l'edició del 2014, cadascun dels equipaments patrimonials que participen d'aquesta iniciativa acollirà una exposició fotogràfica al llarg dels mesos d'estiu, complementant així la seua oferta d'activitats estivals. El festival Ebre,Art&Patrimoni i Ebre,Música&Patrimoni s'alternen anualment i tenen l'objectiu d'apropar els museus a locals i turistes amb propostes transversals i complementàries d'abast territorial.

 4. Descobrim la història del cinema a les Terres de l'Ebre?
Al llarg del 2015, el Servei d'Atenció als Museus conjuntament amb els equipaments patrimonials del territori que hi formen part, han estat treballant en el guió i predisseny d'una exposició sobre el cinema a les Terres de l'Ebre. Aquesta exposició, que serà itinerant, recull en una primera part la història i evolució del cinema en general, des de les primeres projeccions itinerants fins als multisales i l'era digital; mentre que la segona part mostra la història de les sales de cinema locals a partir d'una selecció de les més representatives i mítiques de cada població participant. Està previst que aquesta exposició s'inauguri a la tardor del 2016. Quines ganes!

5. Destapant els col·leccionistes apassionats de les Terres de l'Ebre
Aquest 2016, i més concretament al mes de novembre, tindrà lloc la segona mostra del cicle d’exposicions sobre col·leccionistes. Aquest any, el protagonista d’aquesta mostra és Salvador Cardero Aguilera, un home resident a La Miliana, nucli pertanyent a la població d’Ulldecona, que és especialista en botànica, fitoteràpia i etnobotànica. El seu treball com a herbolari li va despertar un fort interès per les plantes, especialment per les medicinals, fa més de vint-i-cinc anys. De la seua tasca investigadora, n’ha resultat un arxiu fotogràfic amb més de 20.000 fotografies i un herbari de més de 3.000 espècies de plantes. L’any passat, el protagonista va ser Jesús Bru de Vilalba dels Arcs, que va mostrar un recull del treball de dècades en la preservació del patrimoni etnològic de la Terra Alta i el Matarranya.

6. El Vapor Anita continua la singladura
L’any passat es complien cent anys de l'avarament del vapor Anita, la darrera embarcació d'aquest tipus que va circular aigües amunt i avall de l'Ebre i que una riuada el va enfonsar l'any 1937. Aquesta embarcació ha esdevingut una icona contemporània de la industrialització a les Terres de l'Ebre. L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, el Museu de les Terres de l'Ebre i els Serveis Territorials de Cultura han aprofitat l'efemèride per difondre tota la informació coneguda de la història d'aquest vaixell i també d'una època en què la indústria naviliera i els ports fluvials es reivindicaven. En aquesta exposició, es poden veure textos i fotografies que expliquen la història del vaixell i el que va representar, amb un apartat que explica el conjunt de vapors que el van precedir. També està formada per fotografies procedents de fons públics i privats, majoritàriament inèdites, i per objectes i documents originals. Aquesta mostra es podrà veure des de l’11 de març fins al 21 d’abril, a Amposta.