2007-03-14

La planta dels ramaders del Montsià per reaprofitar els purins també tractarà la gallinassa

Font: Diari El Punt

El Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (Gesfer) prioritzarà enguany les actuacions al Montsià i Osona, perquè són les comarques catalanes on hi ha una situació més conflictiva amb els excedents de purins. En aquest sentit, l'Associació de Defensa Sanitària (ADS) del Montsià, que agrupa un centenar de ramaders de la comarca, espera que enguany es desencalle el projecte de construcció d'una planta de tractament de les dejeccions ramaderes que fa dos anys que promouen. «Tenim el suport del Gesfer per tirar endavant la planta de tractament de les dejeccions ramaderes per convertir-les en fertilitzants orgànics i esperem que el Departament de Medi Ambient autoritze ja el projecte», va manifestar el president de l'ADS del Montsià, Vicent Subirats.

Al Montsià hi ha un cens de 160.000 porcs, que generen anualment més de 300.000 metres cúbics de purins. Seguint les recomanacions del Gesfer, els ramaders del Montsià han decidit incorporar al seu projecte les 45.000 tones de gallinassa que es generen a les granges de la comarca. «L'objectiu és economitzar la planta i treure'n el màxim rendiment», va dir Subirats.

De fet, per tal d'abaratir els costos del transport, els ramaders preveuen la construcció de fins a cinc plantes de tractament, que s'emplaçarien a Masdenverge, la Sénia, Ulldecona, Amposta i una altra entre els termes de Godall i la Galera. Pel que fa a la capacitat de tractament d'aquestes plantes, oscil·larà entre els 60.000 i els 100.000 metres cúbics.


Segons el Gesfer, el problema del Montsià és que hi ha molt poques terres on es pot abocar els purins sense fer-ne un tractament previ.