2015-05-30

La majoria de municipis afectats pels aiguats de març podran accedir als ajuts del Govern

font: Ebre Digital



foto d'arxiu
Unió de Pagesos ha aconseguit que la majoria dels municipis afectats pels forts aiguats i pluges de finals de març de les comarques de la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià puguin accedir als ajuts d'Estat, després que el sindicat ho va reclamar als ministeris d'Agricultura i d'Interior tenint en compte que el Real Decret Llei 2/2015, de 6 de març, contempla mesures per compensar els afectats pels aiguats i altres adversitats climàtiques ocorreguts durant els primers mesos d'aquest any.

Els municipis ara inclosos en la correcció d'errors de l'Ordre que determina l'aplicació d'aquestes mesures són Amposta, Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, el Pinell de Brai, Gandesa, Godall, Horta de Sant Joan, Paüls, Prat del Compte, Roquetes, Santa Bàrbara, Tivenys i Tortosa. En la primera publicació de l'ordre ja es van incloure tots els de la Ribera d'Ebre, que van resultar força afectats. 

Aquests ajuts per pal·liar els danys causats a l'explotació agrària poden arribar a 8.000 euros per explotació, cobrir les despeses de neteja i desbrossament dels materials sobrevinguts pels aiguats a les finques, la reposició de terra i de sòl amb capacitat productiva, i les pèrdues o danys als bancals, terrasses, murs, sèquies, camins d'accés a les finques, entre altres. Entre el 20 i 25 de març passats va haver precipitacions que van superar els 200 mm a l'interior de les Terres de l'Ebre, i a prop dels 700 mm a les parts altres del Massís dels Ports, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquests nivells de precipitació es consideren excepcionals, i no es produïen d'una manera similar des de feia 13 anys. La gran concentració de pluja en poques hores i pocs dies, juntament amb la crescuda del riu Ebre, va provocar danys importants a nombroses finques agràries que poden afectar la seva capacitat productiva.