2015-05-08

Unió de Pagesos reclama ajuds per als afectats pels aiguats de març


Unió de Pagesos reclama que tots els municipis afectats de les Terres de l'Ebre pels aiguats i pluges de finals de març puguin accedir als ajuts d'Estat


 Unió de Pagesos ha demanat, a través de la Subdelegació del Govern de l'Estat a Tarragona, als ministeris d'Agricultura i de l'Interior que s'incloguin els municipis de les comarques de la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià afectats pels forts aiguats i pluges de finals de març per poder accedir als ajuts d'Estat, tenint en compte que el Real Decret Llei 2/2015, de 6 de març, contempla mesures per compensar els afectats pels aiguats i altres adversitats climàtiques ocorreguts durant els primers mesos d'aquest any.
Els municipis que es poden acollir als ajuts han estat publicats en normatives posteriors, i se n'han habilitat per pal·liar els danys causats a l'explotació agrària. Aquests ajuts poden arribar a 8.000 euros per explotació, cobrir les despeses de neteja i desbrossament dels materials sobrevinguts pels aiguats a les finques, la reposició de terra i de sòl amb capacitat productiva, i les pèrdues o danys als bancals, terrasses, murs, sèquies, camins d'accés a les finques, entre altres.
Als ajuts només hi poden accedir les explotacions de la Ribera d'Ebre, ja que l'Estat considera que és la comarca més afectada, però Unió de Pagesos reclama que també s'hi puguin acollir les explotacions amb danys per aquests aiguats i pluges dels municipis d'Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat del Compte, Vilalba dels Arcs, Tortosa, Roquetes, Xerta, Aldover, Benifallet, Paüls, Tivenys, Santa Bàrbara, Amposta i Godall.
Entre el 20 i 25 de març passats va haver precipitacions que van superar els 200 mm a l'interior de les Terres de l'Ebre, i a prop dels 700 mm a les parts altres del Massís dels Ports, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquests nivells de precipitació es consideren excepcionals, i no es produïen d'una manera similar des de feia 13 anys. La gran concentració de pluja en poques hores i pocs dies, juntament amb la crescuda del riu Ebre, va provocar danys importants a nombroses finques agràries que poden afectar la seva capacitat productiva.